fallback

Търсенето на сигурни убежища засили цената на петрола с над 2%

Отслабването на акциите в САЩ и турбуленцията в развиващите се пазари повишиха доверието в "черното злато"

08:46 | 27.01.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Цената на търгуваните в Ню Йорк петролни контракти отчете спад от достигнатия триседмичен връх петък. Нарастващите опасения за перспективите пред икономиките в развиващите се пазари и въздействието върху бъдещите перспективи за търсенето на петрол поставиха под натиск енергийната суровина в края на миналата седмица.

Стойността на лекия суров петрол WTI c доставка март поевтиня с 0,7% до 96,64 долара за барел в края на търговията в петък, съобщава Investing.

Сесия по-рано цената на "черното злато" достигна 97,84 долара за барел – най-високото равнище от 3 януари насам. Впоследствие обаче активът отстъпи до 97,32 долара за барел при дневен ръст от 0,61 на сто.

На седмична база търгуваният в САЩ петрол поскъпна с 2,12%, отчитайки втората си поредна седмица на печалба.

Сред причините за поскъпването на петрола бяха по-слабите акции в САЩ и продължаващата турболенция в развиващите се пазари. Инвеститорите бяха принудени да прехвърлят средства в активи, традиционно припознавани като безопасни убежища.

Американските акции преживяха най-тежката си седмица от 2011 г. насам. Само в петък индексът на сините чипове Dow Jones oтстъпи с 318 пункта.

Междувременно разпродажбите в развиващите се пазари се ускориха, след като турската лира спадна до ново дъно спрямо долара. Аржентинското песо, руската рубла и южноафриканският ранд също пропаднаха до многогодишни минимуми спрямо зелените пари към края на седмицата.

Пазарите бяха под натиск поради опасенията за забавяне на китайската икономика, за което загатна производствения индекс на HSBC. Измерителят отстъпи до шестмесечно дъно през януари.

Данните на Комисията по търговия с фючърси на САЩ показаха, че хедж фондовете са увеличили бичите си залози в петролни контракти през седмицата, която приключи на 21 януари.

Брутните дълги позиции върху петрола са нараснали с 10 614 до 294 921 лота, докато брутните къси позиции са се увеличили с 9 833 до 64 418 лота.

Същевременно търгуваните в Лондон петролни фючърси върху брента с доставка през март поскъпнаха с 0,28 на сто до 107,88 долара за барел. 

Цената на контрактите върху суровината се покачи с 1,29% за седмицата. По този начин спредът между брента и WTI достигна 11,24 долара за барел към края на търговията в петък.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 04:42 | 11.09.22 г.
fallback