fallback

Златото отново се търгува над 1 200 долара за троуйнция

Жълтият метал изгуби ролята си на сигурно убежище срещу системен риск през 2013 г., коментират експертите от Societe Generale

08:30 | 30.12.13 г. 2

Фючърсите върху златото поскъпнаха леко през като цяло ниската като търговски обем минала седмица, която премина под знака на Коледните празници. Днес котировките отстъпват леко спрямо петък в очакване на последната редовна търговска сесия за 2013 година.

Цената на жълтия метал започна миналата седмица под психологическата граница от 1 200 долара за троуйнция. Скоро след това обаче активът поскъпна, за да затвори петъчната търговия при равнище от 1 212,20 долара за тройунция.

На седмична база цената на метала нарасна с 0,82 на сто, или близо 27 долара. Днес обаче котировките губят 0,6 на сто до 1207 долара за тройунция.

В последните дни корекцията на програмата за покупка на облигации, която доведе до поскъпване на зелените пари, бе с пряко отражение върху деноминираните в долари стоки като златото. Федералната комисия за отворения пазар (FOMC) реши на последното си заседание на годината да понижи мащабните си месечни покупки на облигации до 75 млрд. долара, считано от началото на 2014 г.

Американските централни банкери мотивираха позицията си с по-добри перспективи пред щатската икономиката. Равнището на безработицата достигна 5-годишно дъно, а брутният вътрешен продукт се очаква да нарасне с 2,3 на сто на годишна база за цялата 2013 г., според прогнозите на Фед.

"Златото изгуби ролята си на сигурно убежище срещу системен риск през 2013 г. Изборите в Италия, спасяването на Кипър и дори блокирането на работата на американското правителство не успяха да стимулират цената му. На всичко отгоре, финансовите пазари бяха в очакване на края на количествените улеснения на Фед, което поддържаше натиск върху стойността на жълтия метал през цялата година. Разширяването на баланса на централната банка се счита за основен двигател на златото", посочват в свои анализ експертите от Societe Generale.

Освен това, анализаторите от Societe Generale виждат "потенциален низходящ тренд за следващата година" на фона на три отрицателни фактора: акциите все още запазват исторически дъна спрямо златото, икономиката на САЩ се възстановява и инфлацията все още е под контрол.

Междувременно цената на среброто се върна над границата от 20 долара за тройунция, достигайки равнище от 20,06 долара. На седмична база металът поскъпна с 2,7 на сто.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 00:23 | 31.08.22 г.
fallback