fallback

Петролът се завърна над границата от 100 долара за барел

Поскъпването e стимулирано от все по-добрите икономически новини от САЩ

08:00 | 30.12.13 г.

Търговията с петролни контракти се движеше в тесни граници през Коледната седмица. Това обаче не попречи на енергийната суровина да поскъпне на фона на данните за работната сила в САЩ, свиването на запасите в най-голямата икономика в света и конфликтите в Африка.

Фючърсите върху суровия петрол WTI приключиха петъчната търговия при ниво от 100,12 долара за барел, поскъпвайки с 1,01% на седмична база. В началото на последната за годината сесия котировките остават в близост до това ниво.

 

Търговията с енергийни продукти бе подкрепена от данните за работните места в САЩ, след като първоначалните молби за помощи при безработица отчетоха равнище с 9 000 по-малко от очакваното.

Същевременно традиционният седмичен доклад на американското правителство показа спад с 4,731 млн. барела на петролните запази към края на приключилата на 20 декември седмица. Последният доклад на Администрацията за енергийна информация отчете понижение от 2,9 млн. барела.

Организацията на страните износителки на петрол (ОПЕК) проведе заседание в началото на месеца, на което бе обсъден производствения таван за първата половина на 2014 г. Картелът реши да запази равнището без промяна на ниво от 30 млн. барела дневно поне до края на юни.

Изключвайки готовността на някои членове на ОПЕК, които желаят веднага да увеличат износа си на петрол, друга възможност за поевтиняване на суровината през 2014 г. е заявката за покачване на производството в САЩ. Причина е очакваната необходимост от повече енергийни продукти на фона на подобряващите се перспективи пред първата по сила икономика в света.

Въз основа на последните добри новини, през декември Международния валутен фонд (МВФ) повиши прогнозата си за икономиката на САЩ.

"Ние виждаме много по-голяма сигурност за 2014 г. По-ниският процент на безработицата намаляването на количествените улеснения, бюджетната сделка – всичко това ни дава много по-силна перспектива, което ни подтикна да повишим прогнозата си", заяви пред NBC Кристин Лагард, управляващ директор на МВФ.

Междувременно прекъсването на доставките от Африка продължава. Судан – третият най-голям производител на суровината на континента, спря производството си от 45 000 барела на ден с оглед на социалните сътресения.

Търгуваният на борсата в Лондон конкурентен сорт брент от своя страна затвори седмицата на ниво от 112,11 долара за барел. По този начин спредът между него и WTI достигна 11,99 долара за барел.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 06:59 | 08.09.22 г.
fallback