fallback

Петролът поскъпна с близо 3% през седмицата въпреки засилването на долара

Проблемите пред либийския износ се задълбочиха, след като експлоатацията на находищата в източната част на страната бе преустановена

10:52 | 21.12.13 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Търгуваният на борсата в Ню Йорк петрол West Texas Intermediate (WTI) затвори седмицата със силен ръст, след като запасите от суровината в САЩ отчетоха нов спад, съобщава WBP Online.

Контрактите върху суровия петрол с доставка през февруари затвориха петъчната търговия при ниво от 99,10 долара за барел в петък спрямо 96,47 долара за барел седмица по-рано. По този начин поскъпването на суровината на седмична база достигна 2,76 на сто.

Запасите от суров петрол в САЩ са спаднали с 2,94 млн. барела през приключилата на 13 декември седмица, показаха публикуваните в сряда данни на Администрацията за енергийна информация (EIA).

Резултатът надхвърли пазарните прогнози за спад от 2,18 млн. барела. Седмица по-рано запасите от WTI се смъкнаха с 1,05 млн. барела. По този начин запаси от суров петрол в САЩ достигнаха 372,3 млн. барела, което е над средната стойност за 2013 г.

В сряда Фед съобщи, че ще започне поетапно свиване на покупките си на облигации, понижавайки програмата с 10 млрд. до 75 млрд. долара. С други думи, балансът на Фед ще продължи да расте, предоставяйки непрекъсни, но малко по-ниски, стимули за икономиката.

Решението подсили щатския долар, но пък не успя да постави под натиск петролните цени. Доларовият индекс ICE, измерващ силата на зелените пари спрямо кошница от шестте най-популярни валути, достигна двуседмичен връх при ниво от 80,652 пункта в четвъртък.

Междувременно дейността в източните петролни находища в Либия бе преустановена, което възпрепятства допълнително опитите на страната да възвърне производството си до нивата отпреди кризата. Блокирането на дейността дойде, след като правителството отхвърли исканията на частните компании, които експлоатират находищата, за по-справедливо разпределяне на приходите от продажбите.

В момента либийският износ на петрол достига едва 110 000 барела на ден спрямо 1,55 млн. барела на ден през 2010 г.

Междувременно търгуваният на борсата в Лондон конкурентен сорт брент с доставка през февруари затвори петъчната търговия при ниво от 111,75 долара за барел. По този начин спредът между него и WTI достигна 12,65 долара за барел.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 16:05 | 10.09.22 г.
fallback