fallback

Петролът е изправен през масови разпродажби, ако Фед свие стимулите

Първоначалният спад обаче най-вероятно ще бъде последван от ръст заради перспективата за зараждащ се икономически растеж, коментира експерт

11:36 | 17.12.13 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Суровият петрол може да се сблъска с пристъп на "първосигнални" разпродажби, поевтинявайки до под 95 долара за барел при WTI и до под 107 долара за барел при Брента. Песимистичната прогноза за цените на фючърсите може да се осъществи, ао Федералният резерв прибегне до свиване на стимулиращите си мерки през тази седмица, пише CNBC.

Един подобна слабост обаче би била краткотрайна и цените може скоро след това да възстановят текущите нива с оглед на възстановяващата се американска икономика.

"Корекция на стимулите най-вероятно ще доведе до първоначален спад поради опасенията за ликвидността и ръста на долара", посочи Марк Кийнан, ръководител на звеното за стокови изследвания за Азия в Societe Generale.

По думите му първоначалният спад най-вероятно ще бъде "последван от засилване на цените, тъй като перспективата за зараждащ се икономически растеж ще бъде добра възможност за купуване"

В последното си проучване на нагласите на пазара CNBC отчете, че 44% от респондентите прогнозират цените да отстъпят през тази седмица, докато 22 на сто очакват растеж.

"Може да видим обичайната първосигнална реакция в неблагоприятна посока", ако Фед ограничи покупките си тази седмица, каза ръководителят на стоковите стратегии в Saxo Bank Оле Хансен. "Покупките на активи ще бъдат ограничени, защото икономическият растеж се завръща", добави той.

Въпреки това Хансен заложи на неутрална позиция спрямо движението на петролния пазар през тази седмица. Според него търговията ще е "близо до целева зона на банката от 96-99 долара за барел".

Анкета на Thompson Reuters от миналата седмица показа, че 32-ма от 60 икономисти очакват американската централна банка да свие покупките си на активи през март. Други 22-ма са на мнение, че това ще се случи през януари, докато едва 12 експерти предвиждат свиване през тази седмица.

По време на ранната европейска търговия във вторник цената на търгувания в Ню Йорк петрол отстъпва с 0,36 на сто до 97,42 долара за барел.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 17:24 | 13.09.22 г.
fallback