fallback

Цената на петрола се върна обратно до под 97 долара за барел

Запасите от суровината в САЩ продължиха възхода си до повече от тримесечен максимум

09:10 | 16.12.13 г.

Търгуваните на борсата в Ню Йорк петролни контракти поевтиняха до двуседмично дъно в петък на фона на все по-разширяващите се запази от суровината в САЩ, посочва Investing.

Цената на лекия суров петрол WTI c доставка през януари се смъкна с 0,92% до 96,60 долара за барел. По-рано през сесията стойността на актива отстъпи до 96,26 долара за барел – най-ниското равнище от 3 декември.

Януарските договори поскъпнаха минимално с 0,06% в четвъртък, затваряйки търговията при 97,50 долара за барел. На седмична база стойността на фючърсите отстъпи с 1,07 на сто.

Движението в цената на щатския суров петрол до голяма степен зависи от данните за търсенето на енергийни суровини в първата по сила икономика в света.

В сряда Администрацията за енергийна информация на САЩ съобщи, че запасите от "черното злато" са се увеличили с 6,7 млн. барела през седмицата до 6 декември, достигайки най-високото си ниво от 4 октомври.

Цената на петрола бе подложена на допълнителен натиск на фона на очакванията, че Федералният резерв може да направи завой в монетарната си политика, прибягвайки до свиване на количествените си улеснения през тази седмица. Щатските централни банкери ще се срещнат на 17 и 18 декември.

Същевременно тъгуваният в Лондон петрол сорт брент с доставка през януари поскъпна с 0,15% в петък, достигайки до равнище от 108,83 долара за барел. По-рано през сесията стойността на актива отстъпи до 108,02 долара за барел, което бе най-ниското ниво от 21 ноември.

Януарските договори върху брента изгубиха 2,49% на седмична база на фона на засилващия се оптимизъм за възможно възобновяване на либийския износ.

По този начин спредът между брента и суровия петрол достигна 12,23 долара за барел.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 17:25 | 12.09.22 г.
fallback