fallback

Total купува находища в Папуа Нова Гвинея за 3,6 млрд. долара

Предвижда се изграждането на завод за износ на втечнен природен газ

15:25 | 06.12.13 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Френската енергийна компания Total се съгласи да купи част от газовите находища на InterOil в Папуа Нова Гвинея, които могат да включват изграждането на завод за износ на втечнен природен газ. Сделката е на стойност 3,6 млрд. долара, предава Ройтерс.

Total ще вземе дял от 61,3% от петролния лиценз на InterOil, който включва находищата Elk и Antelope, гласи съобщение на канадската компания.

От своя страна френската корпорация обяви, че може би ще продаде около 19,3% от блока на стратегически партньор, който не назова, и ще плати 470 млн. долара през 2014 г. за останалите 42%, както и 590 млн. долара за платежни нареждания при извънредни ситуации.

Според InterOil общата стойност на сделката може да достигне 3,6 млрд., в зависимост от размера на залежите на природен газ и кондензат. Окончателното решение за инвестирането в завода за метан се очаква да бъде взето до 2016 г.

Разногласията с правителството на Папуа Нова Гвинея за обхвата на проектите и изискването компанията да намери по-опитен играч за развитието на завода, са основните причини областта да не е развивана до момента.

InterOil търси партньор, който да разработи находищата в проект, свързан с износа, който е с планиран капацитет от 3,8 млн. тона годишно. През май компанията заяви, че е започнала ексклузивни преговори с Exxon. Тя пък обяви, че ще използва находищата, за да разшири своя износ на метан и на пропан бутан.

Вместо това InterOil избра да обедини усилията си с френския петролен гигант Total, който е познат с историческите си бази в Западна Африка и Близкия Изток и с опита си в сондирането на нефт и газ в до голяма степен неизследвани райони.

В четвъртък акциите на InterОil затвориха при цена от 88,63 долара, покачвайки се с 12 цента в рамките на сесията. Акциите на Total пък се покачиха с 0,33% в Париж. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 03:16 | 11.09.22 г.
fallback