fallback

Петролът продължи да поевтинява след покачващите се запаси в САЩ

Стойността на контрактите върху енергийната суровина се срина до 5-месечен минимум на 27 ноември

09:29 | 02.12.13 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Търгуваните на борсата в Ню Йорк фючърси върху суровия петрол поскъпнаха в петък, оттласквайки се от достигнатото сесия по-рано шестмесечно дъно.

Лекият суров петрол с доставка през януари поскъпна с 0,46% до 92,72 долара за барел. Търговията в четвъртък бе затворена поради честването на Деня на благодарността в САЩ.

Стойността на контрактите с доставка през януари се срина до 91,77 долара за барел в сряда – най-ниското ниво от 3 юни, преди да се установи на 92,30 долара за барел при дневен спад от 1,47 на сто.

На седмична база цената на фючърсите се смъкна с 2,23%. За целия ноември пък енергийната суровина изгуби 3,2% на фона на продължаващите опасения за растящите запаси в САЩ.

Търговията през първите часове на новия месец обърна посоката си на движение. Контрактите върху суровия петрол с доставка през януари поскъпват с 0,53% до 93,22 долара за барел.

През мината седмица Администрацията за енергийна информация на САЩ съобщи, че запасите на суров петрол са нараснали с нови 3 млн. барела до 391,4 млн. барела.

Същевременно вътрешното производство нарасна до 8,02 млн. барела на ден, което е най-високото равнище от почти 25 години насам.

През настоящата седмица пазарните участници са в очакване на срещата на Организацията на страните износителки на петрол (ОПЕК) във Виена. ОПЕК се очаква да запази равнището на целевите си доставки без промяна на ниво от 30 млн. на ден.

Междувременно търгуваният в Лондон петрол сорт брент с доставка през януари поевтиня с 1,06 на сто в петък, затваряйки седмицата при 109,69 долара за барел.

Контрактите поевтиняха с 1,22% за седмицата на фона на очакванията, че повече ирански суров петрол ще се върне на пазара след постигането на споразумение между Техеран и западните сили на 24 ноември.

По този начин спредът между брента и суровия петрол достигна 16,97 долара за барел в петък спрямо 19,20 долара за барел в сряда.

Въпреки седмичното понижение фючърсите върху брента поскъпнаха с 1,4% през ноември с оглед на опасенията за нарушаване на доставките от Либия.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 08:22 | 11.09.22 г.
fallback