fallback

Цената на златото се потопи до 4-месечно дъно

Протоколът от последното заседание на Фед и ядрената сделка с Иран натискат котировките

08:07 | 25.11.13 г. 2
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Контрактите върху златото затвориха петъчната сесия с минимално изменение, запазвайки позиции в близост до 4-месечно дъно. Отстъплението на седмична база пък дойде на фона на нарастващите опасения, че Федералният резерв на САЩ може да затегне паричните си стимули по време на предстоящото си заседание през декември.

Търгуваните в Ню Йорк фючърси върху жълтия метал поскъпнаха с 0,04% в петък, достигайки 1 244,10 долара за тройунция.

На седмична база цената на благородния метал се срина с 3,36%, отчитайки най-значителното си понижение в последните десет седмици.

Началото на новата седмица пък дойде с нови разпродажби. В първите часове за търговия златото поевтинява с 1 на сто до 1 232,80 долара. Повод за това дават очакванията, че ядрената сделка с Иран ще доведе до намаляване на нивото на риска в глобалната икономика, пише investing.com.

През миналата седмица стойността на метала започна да отчита спад след публикуването на протокола от заседанието на Фед от октомври. Документът показа, че централната банка може да започне свиване на месечната си програма за изкупуване на активи през "следващите месеци", ако икономиката продължава да се подобрява според очакванията.

Цената на златото се смъква с около 28% от началото на годината, след като пазарът е в постоянно очакване Фед да започне да изтънява стимулите си.

Междувременно среброто с доставка през декември поевтиня с 0,36% в петък, за да затвори седмицата при 19,86 долара за тройунция. Цената на контрактите върху метала се смъкна с 4,15% на седмична база, отстъпвайки за четвърта поредна седмица. Днес пък котировките губят 1,2 на сто до 19,66 долара за тройунция.

Медта с доставка през декември пък поскъпна с 0,7% до 3,214 долара за паунд. На седмична база цената на фючърсите върху червения метал напредна с 1,33 на сто.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 09:23 | 14.09.22 г.
fallback