fallback

Цените на златото и среброто се потопиха с по над 1%

Вниманието се съсредоточи върху пазарите на акции в САЩ, което отдръпна инвеститорите от убежищата, като златото, заяви експерт

20:46 | 18.11.13 г.

Фючърсите върху двата най-широко търгувани благородни метала – златото и среброто, поевтиняват с по над 1% по време на сесията в понеделник в Ню Йорк, съобщава MarketWatch. Причината е, че общото засилване на американските акции отдалечи инвеститорския интерес от благородните метали.

Контрактите върху златото с доставка през декември поевтиняват с 1,09% до 1 273,40 долара за тройунция. Стойността на фючърсите върху среброто пък е надолу с 1,75% до 20,37 долара за тройунция.

"Вниманието се съсредоточи върху по-широките пазари на акции в САЩ, което отдръпна инвеститорите от убежищата, като златото", каза Джефри Райт, управляващ директор на H.C. Wainwright.

"Очакваме още натиск в краткосрочен план при златото, докато фондовите пазари ще се изтеглят от рекордните нива", допълни той.

"Потвърждението, че Джанет Йелън ще оглави Федералния резерв вероятно вече е оценено от пазара. По-нататъшните икономически новини ще се отразят на започването на евентуалното изтъняване на количествените улеснения през 2014 г.", каза още Райт.

Златото поскъпна леко в петък, след като подновените надежди за продължаване на стимулите от страна на Федералния резерв подкрепиха търсенето на благородни метали. На седмична база жълтият метал разшири печалбата си до 0,21%, постигайки първото си седмично поскъпване в последния месец.

Цената на златото губи над 24% от началото на годината на фона на опасенията, че Фед ще започне поетапно съкращаване на 85-милиардните си месечни покупки на облигации.

Същевременно цената на медта с доставка през декември се придвижва надолу с 0,61% до 3,152 долара за паунд. Фючърсите върху платината с доставка през декември поевтиняват с 1,87% до 1 412,05 долара за тройунция, докато стойността на паладия с доставка през декември е надолу с 2,18% до 716,70 долара за тройунция.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 17:57 | 04.09.22 г.
fallback