fallback

Сюлейман Керимов се разделя с дела си в "Уралкалий" за 5 млрд. долара

Основен кандидат за акциите е финансовата група Onexim на милиардера Михаил Прохоров

20:45 | 15.11.13 г.

Сюлейман Керимов и неговите бизнес партньори, които заедно контролират около 33% от "Уралкалий", може да стигнат до споразумение за продажба на дела си през следващата седмица, съобщава агенция "Интерфакс".

Според информацията финансовата група Onexim на милиардера Михаил Прохоров е основният кандидат за придобиване на значителния дял в най-големия световен производител на поташ. На базата на текущата пазарна капитализията 33-те процента на Керимов и неговите бизнес партньори се оценяват на около 5 млрд. долара.

Двама запознати със ситуацията източници са посочили пред руската агенция, че сделката ще бъде финализирана в близкото бъдеще.

По думите на източниците Onexim ще закупи дела в "Уралкалий" в партньорство със собственика на UralChem Дмитрий Maзепин.

През септември китайската инвестиционна компания Chengdong Investment Corporation (CIC) стана акционер в най-големия производител на поташ в света, сдобивайки се с 12,5% от акциите на дружеството. Освен това CIC преобразува конвертируемите книжа в обикновени акции.

В началото на ноември 2012 г. акционерите в най-големия руски производител на минерални торове обявиха пускането на конвертируеми акции в полза на CIC и VTB Capital.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 03:04 | 05.09.22 г.
fallback