fallback

Цената на петрола запази позиции под 95 долара за барел

Брентът поскъпна след поредните проблеми в изготвянето на международната резолюция спрямо Иран

09:26 | 11.11.13 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Търгуваните на Нюйоркската борса фючърси върху лекия суров петрол WTI приключиха петъчната сесия с минимално поскъпване, след като добрите данни за икономиката на САЩ подкрепиха очакванията за възможно покачване на търсенето. Печалбата обаче бе ограничена с оглед на продължаващата несигурност по отношение на продължителността на програмата за изкупуване на активи на Федералния резерв.

Петролните контракти с доставка през декември поскъпнаха с 0,42%, затваряйки сесията на ниво от 94,60 долара за барел. Въпреки ръста стойността на суровината остана без изменение на седмична база.

Министерството на труда обяви, че икономиката на САЩ е добавила 204 000 нови работни места през октомври, надхвърляйки значително очакваните от експертите 125 000. Резултатът за септември пък бе ревизиран до 163 000 от 148 000.

Равнището на безработицата обаче се покачи леко до 7,3% от близо 5-годишно дъно от 7,2% месец по-рано.

Докладът дойде ден, след като официалните данни показаха, че американската икономика е нараснала с годишен темп от 2,8% през трите месеца до края на септември – доста над очакванията за ръст от 2 на сто.

Цената на суровия петрол навлезе в мечи пазар в последните седмици на фона на очакванията, че неотдавнашният блокаж на федералното правителство в САЩ ще създаде пречки пред растежа на първата по сила икономика в света. Общите запаси от енергийната суровина в САЩ достигнаха 385,4 млн. барела в края на предходната сесия. Резултатът е най-високият от края на юни насам.

Същевременно търгуваният в Лондон петрол сорт брент с доставка през декември поскъпна с 1,6% в петък, за да затвори седмицата на ниво от 105,12 долара за барел.

Стойността на брента се покачи, след като държавният секретар на САЩ Джон Кери заяви, че има "някои важни пропуски" в оформянето на резолюция, която ще облекчи санкциите върху износа на петрол от страна на Иран в замяна на отстъпки по ядрената програма на Техеран.

Въпреки поскъпването в петък брентът поевтиня с 0,74% на седмична база. По този начин спредът между търгуваната в Лондон суровина и суровия петрол WTI достигна 10,52 долара за барел в края на търговията в петък.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 22:28 | 28.08.22 г.
fallback