fallback

Силният долар натисна надолу цената на златото

Благородният метал поевтиня с близо 3% на седмична база след добри икономически данни, които правят вероятно свиванете на стимулите от Фед

09:34 | 04.11.13 г. 10
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Цената на фючърсите върху златото достигна 2-седмично дъно в петък, след като по-добрите от очакваното икономически данни от САЩ дадоха нов тласък на коментарите, че Федералният резерв може да започне изтъняване на стимулите по-рано от очакваното.

Златните контракти с доставка през декември поевтиняха с 0,79% в петък, затваряйки седмицата при 1 313,20 долара за тройунция.

На седмична база стойността на контрактите се смъкна с 2,9%, постигайки най-големия си седмичен спад в последните седем седмици.

Доларът подобри позициите си след добрите данни за производствената активност в САЩ, които стимулираха очакванията на някои анализаторите, че Федералният резерв на САЩ може да ограничи покупките си на облигации на заседанието си през декември.

Докладът на Института за управление на доставките показа, че индексът на мениджърите по покупките е нараснал до 56,4 пункта през октомври – най-високото равнище от април 2011 г.

Доларовият индекс ICE, който следи представянето на зелените пари спрямо кошница от шест други основни валути, нарасна с 0,6% до 80,80 пункта в петък, постигайки най-високия си резултат от 18 септември.

По-силният щатски долар традиционно поставя под натиск цената на златото, тъй като прави актива по-скъп за притежателите на други валути.

Цената на благородния метал губи около 22% от началото на годината на фона на продължаващите очаквания от някои експерти, че Фед ще започне изтъняване на 85-милиардните си месечни стимули.

Междувременно среброто с доставка през декември поевтиня с 0,14% в петък, затваряйки сесията при 21,83 долара за тройунция. На седмична база контрактите върху метала изгубиха 3,53 на сто.

Медта с доставка през декември също поевтиня минимално – с 0,06%, до 3,298 долара за паунд. Цената на силно застъпения в индустрията метал напредна с 0,87% за седмицата на фона на добрите данни от Китай.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 08:28 | 14.09.22 г.
fallback