fallback

Златото поскъпна с близо 3% до 5-седмичен максимум

Цената на метала остана под натиск на фона на спекулациите за бъдещето на количествените улеснения в САЩ

09:37 | 28.10.13 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Фючърсите върху златото достигнaxa 5-седмичен максимум в петък, след като по-слабите от очакваното икономически данни от САЩ подхраниха спекулациите, че Федералният резерв ще запази текущия размер на своята програма за стимулиране на икономиката.

Златните фючърси с доставка през декември поскъпнаха с 0,16% в петък, за да затворят седмицата на ниво от 1 352,50 долара за тройунция. По-рано по време на търговията стойността на актива нарасна до сесиен максимум от 1 356,40 за тройунция – най-високото ниво от 20 септември.

На седмична база благородният метал придоби 2,8 на сто, постигайки втора поредна седмица на растеж.

Цената на златото се повиши, след като официалните данни от петък показаха, че основните поръчките на дълготрайни стоки в САЩ са намалели за трети пореден месец през септември. Потребителското доверие в САЩ пък падна до най-ниското cи ниво в последна почти една година.

Разочароващите данни подхраниха очакванията, че Федералният резерв ще забави изтъняването на програмата си за стимулиране на икономиката. Централната банка ще проведе двудневно заседание с фокус монетарната политика на 29-30 октомври.

Движението на цената на златото в последните месеци до голяма степен бе продиктувано от очакванията за това дали Фед ще започне да изтънява 85-милиардните си месечни стимули до края на годината.

Междувременно среброто с доставка през декември поевтиня с 0,8% в петък, за да затвори седмицата при 22,63 долара на тройунция. Цената на метала нарасна с 3,18% на седмична база.

Стойността на фючърсите върху медта с доставка през декември от своя страна се покачи с 0,17% до 3,269 долара за паунд в петък. Червеният метал поевтиня с 0,9 % на седмична база на фона на нарастващите опасения за затягане на ликвидните условия в китайския банков сектор. Китай е най-големият консуматор на мед в света, заемайки почти 40% от потреблението в световен мащаб през 2012 г. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 05:49 | 06.09.22 г.
fallback