fallback

Цената на златото удари ново тримесечно дъно

Стойността на жълтия метал отново отчете спад в очакване на бюджетното споразумение в САЩ

17:46 | 15.10.13 г. 4
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Фючърсите върху златото поевтиняха до ново 3-месечно дъно във вторник. Потенциалната възможност за постигане на съгласие между американските законодатели по въпроса за тавана на дълга пренасочи пазарните участници към търсенето на други активи.

Стойността на търгуваните на борсата в Ню Йорк златни контракти с доставка през декември се смъква до 1 273,10 долара за тройунция, отчитайки дневно отстъпление от 0,27%.

По-рано по време на електронната сесия цената на жълтия метал падна с близо 2 на сто, достигайки 1 251,10 долара за тройунция – най-ниското равнище от 10 юли насам.

Декемврийските фючърси приключиха с поскъпване от 0,66% в понеделник на ниво от 1 276,60 долара за тройунция.

Статутът на златото като безопасно убежище на фона на кризата бе поставен под натиск в последните часове, тъй като инвеститорите бяха окуражени от признаците на напредък в дебатите между американските законодатели. Очаква се в близките часове да бъде сложен край на бюджетната безизходица и да бъде подновена работата на федералното правителство.

Лидерът на мнозинството в Сената Хари Рийд заяви в понеделник, че е постигнат "огромен напредък" по пътя към споразумението. Това подхрани надеждите, че компромис между демократите и републиканците може да бъде постигнат.

Всяка потенциална политическа сделка между двете партии обаче трябва да бъде одобрена впоследствие от Камарата на представителите. Това допълнително би забавило влизането ѝ в сила.

Подобряването на позициите на щатския долар също допринесе за загубите на златото. Всеки ръст на котировката на зелените пари поставя под натиск деноминираните в долари стоки, като жълтия метал, правейки ги по-скъпи и съответно по-малко привлекателни за притежателите на други валути.

Доларовият индекс ICE, който следи представянето на щатските пари спрямо кошница от шест други основни валути, се покачва с 0,45% до 80,75 пункта – най-високото равнище от 18 септември.

Междувременно среброто с доставка през декември поевтинява с 0,70% до 21,205 долара за тройунция, а цената на медта с доставка през декември губи минималните 0,01% до 3,303 долара за паунд.

Инвеститорите в червения метал очакват с интерес поредицата китайски икономически данни по-късно през седмицата, в това число правителствените доклади за брутния вътрешен продукт, индустриалното производство и продажбите на дребно.

Публикуваните през уикенда данни показаха, че общият внос на мед в Китай е достигнал 457 847 тона през септември – най-високото равнище от март 2012 г. Импортът нарасна с близо 18 на сто спрямо предходния месец.

Азиатската страна е най-големият потребител на мед в глобален мащаб, като през 2012 г. е била отговорна за почти 40% от световното потребление на силно застъпената в промишлеността суровина.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 01:45 | 09.09.22 г.
fallback