fallback

Изненадата на Бернанке изстреля златото с над 4%

Среброто поскъпва с близо 7 на сто след неочакваното решение на Федералния резерв да не намалява оборотите на печатницата

08:06 | 19.09.13 г. 56

Златото и среброто поскъпнаха рязко след изненадата, която Федералният резерв поднесе на пазарите вчера. Ръководителите на централната банка решиха да не намаляват оборотите на печатницата и да запазят без промяна програмата за изкупуване на облигации, която е на стойност 85 млрд. долара.

Този ход не бе очакван от пазарите, тъй като през последните месеци различни представители на ръководството на Фед, включително и самият ръководител на институцията Бен Бернанке, даваха ясни сигнали, че се обмисля постепенно свиване обема на изкупуване на ценни книжа. Ръководителят на Фед Бен Бернанке засега не се ангажира със задачата да започне с постепенното намаление на стимулите в месеците до края на годината. Стъпка, за която той загатна преди време.

„Няма определено начертан график. Трябва да подчертая това“, каза той по време на пресконференцията. „В случай, че данните потвърдят нашите основни очаквания, ако сме достатъчно убедени в перспективата…, то едва тогава може да има действия по-късно през тази година.“ Решението предизвика рязко отстъпление на щатския долар срещу еврото, като за часове зелените пари изгубиха над процент, за да се върнат над 1,35 EUR/USD.

Ефектът от действията на Фед обаче бе далеч по-силен на пазара на благородни метали.

Цената на златото записа най-голямо повишение за последните 15 месеца, повишавайки се с 4,1 на сто до 1 361 долара за тройунция. Въпреки повишението обаче благородният метал, който от април се търгува в условията на мечи пазар, се движи с поевтиняване от 19 на сто от началото на годината.

Среброто пък поскъпва още повече – с близо 7 на сто до 23,08 долара за тройунция.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 08:08 | 14.09.22 г.
fallback