fallback

Поскъпването на петрола е временно явление

Цените ще паднат толкова бързо, колкото и нараснаха, смята президентът на френската петролна корпорация Total

11:36 | 31.08.13 г.

Петролният пазар реагира на ситуацията в Близкия Изток с покачване на цените, но това е временно явление. Такова становище изрази президентът и председател на Управителния съвет френската петролна корпорация Total Кристоф дьо Маржери, цитиран от ИТАР–ТАСС.

"Ясно е, че сирийският въпрос следва да се отрази на цената на петрола. Въпреки това смятам, че сегашната ситуация с настъпилото увеличение на цените е временна. Това е просто реакция на ситуация, която е повод за загриженост. Не бива да се забравя, че говорим за Близкия Изток, откъдето идва 40% от световния петрол. Не е изненада, че пазарите реагират на всичко това", посочи шефът на Total.

Говорейки за ситуацията около Сирия, дьо Маржери отбеляза, че политическите неуредици могат да имат много сериозно негативно влияние върху глобалните икономически процеси.

"Политиците не трябва да забравят, че когато се вземат решения – част от техния прерогатив – резултатите могат от една страна да са продуктивни, както е и предвидено, но друга – напълно контрапродуктивни", посочи президентът на френската петролна корпорация.

"Въпреки това смятам, че цените ще паднат толкова бързо, колкото и нараснаха", допълните още Кристоф дьо Маржери.

Фючърсните контракти върху енергийната суровина приключиха търговията на борсата в Ню Йорк при ниво от 107,66 долара за барел, или спад за петъчната сесия от 1,05%. Ценовият пик бе достигнат в сряда, когато суровината поскъпна над 112 долара за барел, достигайки 18-месечен максимум. Впоследствие международните сили смекчиха позицията си относно евентуални военни действия в Сирия, което мигновено рефлектира и върху пазара на енергийни продукти.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 00:07 | 13.09.22 г.
fallback