fallback

Цената на петрола се върна в изходно положение

Стойността на "черното злато" отстъпи значително в последните часове след смекчаването на международната позиция спрямо Сирия

09:44 | 30.08.13 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Фючърсите върху петрола продължават поевтиняването си в електронната търговия в петък, след като международните сили постепенно започнаха да смекчават позициите си относно евентуална военна намеса в Близкия Изток.

Контрактите върху суровия петрол WTI с доставка през октомври поевтиняват с 1,11 долара, или 1,02%, до 107,69 долара за барел, удължавайки постигнатото в предходната редовна сесия в Ню Йорк понижение от 1,30 долара, съобщава MarketWatch.

Цената на суровината отбеляза чувствително отстъпление в последните часове след достигнатия пик в сряда от малко над 112 долара – най-високото ниво от повече от две години насам.

Не така стоят нещата при търгуваният на Лондонската борса сорт брент. Конкурентната енергийна суровина поскъпва с 0,12 долара, или 0,11%, до 114,58 долара за барел. В предходната редовна сесия стойността на брента се смъкна с 1,45 долара.

Петролните контракти навлязоха рязко в бичи пазар в понеделник, след като държавният секретар на САЩ Джон Кери заяви, че Вашингтон разполага с доказателства за използване на химическо оръжие срещу цивилни граждани от страна на сирийското правителство.

Късно в четвъртък обаче британският парламент отхвърли възможността Лондон да вземе участие в евентуални военни действия в Сирия. Въпреки че гласуването не обвързва законово правителството, министър-председателят Дейвид Камерън изрази позицията на парламентаристите: "За мен е ясно, че парламентът, който отразява вижданията на британския народ, не иска да стане свидетел на британски военни действия. Разбрах това и правителството ще действа в съответствие с тази позиция".

"Липсата на британското участие не елиминира напълно възможността за атака. Администрацията на Обама твърди, че САЩ са готови да продължат напред с действията си. Намесата в Сирия обаче е далеч по-малко вероятна, отколкото беше преди ден", отбеляза анализаторът от Citi Futures Тим Евънс късно в четвъртък.

Цената на петрола бе поставена под допълнителен натиск, след като щатският долар поскъпна в четвъртък. Доларовият индекс ICE, които измерва представянето на зелените пари спрямо кошница от шест основни конкурентни валути, се изкачи до 81,94 пункта след по-добрите от очакваното данни за растежа на икономиката на САЩ през второто тримесечие.

Поскъпването на американските пари има тенденцията да прави деноминираните в долари стоки, като петрола, по-скъпи и съответно по-непривлекателни за притежателите на други валути.

При търговията с други енергийни продукти бензиновите фючърси с доставка през септември поевтиняват с 0,03 долара, или 1 на сто, до 3,04 долара за галон. Контрактите изгубиха 0,9% от стойността си в края на сесията в четвъртък. Фючърсните контракти върху дестилатните горива с доставка през септември от своя страна поевтиняват с 0,02 долара, или 0,7%, до 3,16 долара за галон.

Както бензиновите контракти, така и тези върху дестилатните горива с доставка през септември изтичат в края на търговията на Нюйоркската борса в петък.

Фючърсите върху природния газ с доставка през октомври от своя страна поскъпват с 0,022 долара, или 0,62%, до 3,640 долара за 1 млн. BTU (британски термични единици). Стойността на контрактите се покачи с 1 на сто в четвъртък, възстановявайки загубите от предходните сесии след по-големия от очакваното ръст на запасите от суровината в САЩ за седмицата до 23-ти август.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 03:22 | 13.09.22 г.
fallback