fallback

Петролът поскъпва въпреки ръста на долара

Инвеститорите остават в изчаквателна позиция преди оповестяването на седмичните данни за запасите от суровината в САЩ

10:39 | 13.08.13 г. 3
Автор - снимка
Създател

Фючърсните контракти върху суровия петрол WTI поскъпват леко в електронната търговия във вторник, въпреки подобряването на позициите на щатския долар спрямо основните конкуренти. Инвеститорите остават в очакване на данните за запасите от суровината в САЩ, които ще бъдат оповестени по-късно през деня, предава MarketWatch.

Стойността на търгувания в Ню Йорк петрол с доставка през септември се покачва с 0,16 долара, или 0,16%, до 106,28 долара за барел, удължавайки минималната си печалба от 0,14 долара в търговията в понеделник.

Конкурентният сорт брент, търгуван в Лондон, също поскъпва леко с 0,04 долара, или 0,04 на сто, до 107,83 долара за барел след спада от близо 2 на сто в предходната сесия.

Покачването във вторник идва въпреки ръста за щатския долар в основните кръстосани курсове. Подобряването на позициите на зелените пари традиционно поставя под натиск деноминираните в долари стоки, като петрола, правейки ги по-скъпи за притежателите на други валути.

Днес пазарите ще очакват седмичните данни на Американския институт по петрола (АРI). Предварително проучване на Platts сред водещи анализатори показва, че експертите очакват спад на запасите от 1,5 млн. барела за седмицата до 9-ти август.

Анализаторите от Citi Futures’, които прогнозират понижение на запасите в диапазона 1-2 млн. барела, отбелязват, че не е задължително спадовете да бъдат възприемани като знак за навлизане в бичи пазар.

"Средният спад  през последните пет години за този период на годината бе 1,9 млн. барела. През 2012 г. бе 3,7 млн. барела. Ние смятаме, че ще е необходимо по-голямо понижение, за да бъде изпратен ясен бичи сигнал на сезонно изгладена основа", посочват експертите в понеделник.

Инвеститорите очакват данните на API в 23:30 часа българско време днес. Ден по-късно в 17:30 часа ще бъде представен и доклада на щатската Администрация за енергийна информация (ЕIA).

Резултатите от последното изследване на Platts показват също, че очакванията за бензиновите запаси са насочени към спад от 2 млн. барела, докато при дестилатните горива понижението се очаква да бъде в рамките на 1 млн. барела.

В електронната търговия във вторник контрактите върху бензина с доставка през септември поскъпват с 0,01 долара, или 0,3%, до 2,91 долара за галон, докато фючърсите върху дестилатните горива с доставка през септември запазват позициите си на ниво от 3,03 долара за галон.

Фючърсните контракти върху природен газ с доставка през септември от своя страна поскъпват с 0,025 долара, или 0,76 на сто, търгувайки се за 3,318 долара за 1 млн. BTU (британски термични единици).

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 20:37 | 11.09.22 г.
fallback