fallback

Слабите данни от САЩ поставиха под натиск златото и петрола

Инвеститорите продължават да очакват сигнали от Фед относно бъдещето на монетарните стимули за щатската икономика

08:42 | 05.08.13 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Фючърсните контракти върху златото поевтиняха до 2-седмично дъно в края на сесията в петък на фона на по-слабите от очакваното данни за заетостта в САЩ. Публикуваната същия ден статистика охлади очакванията на инвеститорите, че Федералният резерв ще започне поетапно изтъняване на месечните си стимули в следващите месеци.

Цената на златото с доставка през декември се смъкна с 0,02% в петък, за да приключи седмицата при 1 310,95 долара за тройунция. Контрактите намериха подкрепа на ниво от 1 282,65 долара за тройунция – най-ниското от 19-ти юли, при съпротива от 1 330,55 долара за тройунция.

Движенията в цената на жълтия метал през тази година до голяма степен са продиктувани от очакванията дали и кога централната банка на САЩ ще прекрати мащабната си 85-милиардна месечна програма за количествени улеснения.

Американското министерство на труда обяви в петък, че икономиката е добавила 162 000 работни места през юли. Резултатът остана под очакванията на експертите за ръст от 180 000. Данните за юни бяха ревизирани надолу до 188 000 спрямо предходната оценка от 195 000. Равнището на безработица пък се е понижило до 7,4% в сравнение със 7,6 на сто през юни.

Статистическите данни дойдоха на фона на нарастваща несигурност за бъдещето на програмата за стимулиране на американската централна банка. От Фед заявиха в сряда, че ще задържат текущия размер на изкупувани ДЦК и ипотечни облигации, като същевременно не дадоха никакви сигнали относно бъдещите си намерения за програмата.

Въпреки минималното поевтиняване в петък, цената на златото изгуби 1,65% на седмична база, отчитайки първото си седмично понижение в последния месец.

Към момента ценният метал губи 21 на сто от началото на календарната годината с оглед на слуховете за прекратяване на монетарните стимули от страна на Фед. Евентуалното намаляване на количествените улеснения би нанесло тежък удар върху стойността на златото, чието търсене процъфтява в последните години. Инвеститорите използват благородния метал като хедж срещу засилващите се инфлационни рискове, породени от гъвкавите парични политики на централните банки.

При търговията с други ценни метали фючърсите върху сребро с доставка през септември поскъпнаха с 1,2% в петък, за да завършат седмицата при 19,85 долара на тройунция. Въпреки ръста в последната сесия, стойността на метала отстъпи с 0,6 на сто на седмична база.

Цената на медта с доставка през септември се понижи минимално с 0,1% в петък, за да затвори седмицата при 3,168 долара за паунд. На седмична база обаче червеният метал поскъпна с 2%.

Инвеститорите в мед очакват с интерес данните за търговския баланс на Китай, както и доклада за инфлацията и промишленото производство на фона на продължаващите опасения относно икономическите перспективи пред азиатската страна. Китай е най-големият консуматор на мед в света, заемайки близо 40% от потреблението в световен мащаб през изминалата година.

Фючърсите върху суровия петрол WTI приключиха петъчната сесия с понижение след икономическите новини от САЩ. Цената на енергийната суровина с доставка през септември падна с 0,95%, за да затвори седмицата на ниво от 106,85 долара за барел. "Черното злато" се търгуваше при 108,76 долара за барел на Нюйоркската борса преди излизането на доклада за заетостта в САЩ.

Въпреки песимистичните резултати в петък, цената на петрола нарасна с 2,1% на седмична база след серията от положителни новини за щатската икономиката по-рано през предишната седмица.

Също както при медта, и търгуващите с петролни контракти пазарни участници ще бъдат в очакване на данните за търговския баланс на Китай, както и на докладите за инфлацията и промишленото производство. Китайската икономика е вторият по големина консуматор на енергийни продукти в света след САЩ и е сред двигателите на засилващото се търсене на петрол.

Фючърсните контракти върху търгувания на Лондонската борса сорт брент с доставка през септември поевтиняха с 0,55% в петък, достигайки 108,93 за барел. По-рано през сесията стойността на "черното злато" достигна 110,08 долара за барел – най-високото ниво от 3-ти април.

Въпреки понижението в петък суровината добави 1,67% през седмицата. По този начин спредът между брента и WTI достигна 2,08 долара за барел в края на търговията в петък.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 05:29 | 12.09.22 г.
fallback