fallback

Очакват ни резки движения на цената на златото

Волантилността на стойността на благородния метал е силно повлияна от програмата за монетарно стимулиране на Фед

12:05 | 02.08.13 г. 1
Автор - снимка
Редактор

Инвеститорите, които търгуват със злато, трябва да се приготвят за резки движения на цените. Пазарните участници ще следят данните за трудовия пазар в Съединените щати, за да преценят кога Федералният резерв може да прибегне до свиване на финансовите стимули, съобщава Bulgaria On Air, позовавайки се на анализ на Bloomberg.

Ценният метал се търгува с 42 долара за тройунция над дъното, достигнато на 5-ти юли. Тогава данните за трудовия пазар показаха по-голямо увеличение на новите работни места от очакваното. Средното дневно изменение в цената е около 26 долара за тройунция.

Ако погледнем движението на цената на златото, ще видим, че то се понижава с 22% за последната година. Някои инвеститори вече загубиха вяра във възможностите на ценния метал. Те изгубиха вярата си, че актива продължава да притежава същата стойност, както преди време. През юли обаче цените се повишиха, като това беше първото им месечно покачване от март насам. Ръстът в цените беше подкрепен от изказването на Бен Бернанке, според когото все още е рано да се каже кога ще бъдат намалени покупките на държавни облигации от страна на централната банка. Изявлението му дойде само няколко седмици, след като той обяви, че стимулите може да бъдат намалени, ако икономиката се възстановява със стабилни темпове.

Броени дни след заседанието на Фед стана ясно, че Бернанке и неговите колеги засега възнамеряват да запазят непроменен размера на облигационната програма, който възлиза на 85 млрд. долара месечно.

Колкото до цената на златото, тя зависи много от фискалната и монетарната политика на Съединените щати. Всъщност експертите прогнозират, че тя ще остане доста волатилна в близко бъдеще.

Сега всички очакват статистиката за пазара на труда. Предварителните прогнози са за 185 000 нови работни места през юли. Това е с около 10 000 по-малко от предходния месец юни, като ръстът бе с 195 000. Прогнозата се базира на анкета на Bloomberg сред икономисти и инвеститори.

Данните, които се очакват по-късно днес, може да покажат и спад на безработицата до 7,5 на сто. Такива поне са очакванията на анкетираните експерти, а това винаги е добър знак.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 11:33 | 13.09.22 г.
fallback