fallback

Развиващите се страни увеличават златните си запаси

Русия, Гърция, Беларус, Азербайджан и Казахстан купуват, докато Германия, Турция, Мексико и Гватемала продават

13:41 | 26.07.13 г. 8
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

През миналия месец няколко централни банки от развиващите се страни продължиха да увеличават златните си запаси, съобщава Market Watch. По данни на Международния валутен фонд (МВФ) традиционните купувачи на злато Казахстан и Азербайджан са едни от страните, които през юни са добавили още от метала към резервите на банките си. На пазара активни бяха и други централни банки, но не всички търсят възможност за покупки. Например, и Германия, и Гватемала продадоха част от резервите си. Запасите на Турция също се понижиха.

Развиващите се страни ускориха покупките от ценния метал заради натиска върху долара и еврото, който дълговата криза в Европа им оказа. Въпреки това през последните месеци златото губи от стойността си. От началото на годината цената му е надолу с 20% главно заради очакванията на инвеститорите, че Федералният резерв на САЩ ще намали програмата си за изкупуване на облигации. Паричните стимули бяха опора за цената на златото, защото на ценния метал се гледа като на убежище срещу ниските лихвени проценти и турбуленциите в икономиката.

Преди няколко дни Гари Кларк, анализатор от Roubini Global Economics, компанията на небезизвестния Нуриел Рубини, предупреди, че с намаляване на паричните стимули от страна на Фед ще дойде „краят на играта“ и за златото.

Според борсовите анализатори понижението на цената на златото е осигурило възможност на централните банки да влязат на по-ниски нива на пазара. За втори пореден месец Украйна прави покупки на злато. Според данните на МВФ резервите й са се покачили с 80 хил. тройунции и достигат 1,3 млн.

Азербайджан закупи почти 65 хил. тройунции и увеличава резервите си до 250 хил. За шести пореден месец страната прави покупки на злато. Казахстан също увеличи запасите си през юни. Централната банка на страната закупи 45 хил. тройунции и закова резервите си на 4,2 млн. тройунции.

Русия, която през последните няколко години също правеше усилени покупки, само за миналата година успя да увеличи резервите си с 10% до 32 млн. тройунции. По данни на Световния съвет за злато Русия е на седмо място по размер на златните запаси в света.

Гърция закупи хиляда унции през юни, а резервите й са 3,6 млн. Киргизстан и Беларус също се сдобиха с малко количество злато.

Германия пък намали златните си резерви с 25 хил. през юни, което е нищо в сравнение с огромния златен резерв от 109 млн. тройунции. Страната е втора по размер на златните запаси след САЩ. Намалението най-вероятно се е наложило заради намерението на Централната банка на Германия да издаде златни възпоменателни монети.

През юли 2012 г. пък Гватемала за последно продаде злато в размер на 7300 тройунции. Тя разполага с 214 300 тройунции. Мексико и Суринам също са сред страните, продали една малка част от запасите си през миналия месец

Златните резерви на Турция също намаляха. Преди няколко години запасите на страната се увеличиха почти четири пъти, защото централната банка приемаше като залог от търговските банки основно злато. През юни обаче южната ни съседка съкрати резервите си със 120 хил. тройунции до 14,2 млн.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 13:10 | 13.09.22 г.
fallback