fallback

Цената на златото се насочва към трета поредна седмица на растеж

В четвъртък стойността на метала отбеляза първото си покачване в последните три сесии на фона на спада на долара и смесените икономически новини от САЩ

10:05 | 26.07.13 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Ценaтa на златото се покачва в петък, насочвайки се към края на седмица, белязана от множество ръстове и спадове.

Фючърсите върху благородния метал с доставка през декември поскъпват с 8,10 долара, или 0,6%, до 1 337,60 долара за тройунция в електронната търговия, водени от спада на щатския долар спрямо основните конкуренти, предава MarketWatch.

По този начин цената на златото достига почти 3-процентов ръст през тази седмица, отбелязвайки трета си поредна седмица на зелена територия.

Въпреки че американската валута се отлепи от едномесечното дъно спрямо еврото и британския паунд, зелените пари продължават да бележат повече от 1-процентен спад на седмична база. По-слабият долар има тенденцията да насърчава инвестициите в злато и други деноминирани в долари стоки от притежателите на други валути.

В четвъртък цената на златото отбеляза първото си покачване в последните три сесии на фона на спада на долара и смесените икономически новини от САЩ. Поръчките на дълготрайни стоки през юни отбелязаха по-висок от очакваното ръст, но седмичните молби за помощи при безработица се покачиха повече от очакваното до 343 000. Анкетираните от MarketWatch експерти очакваха ръст до 342 000.

Федералният резерв наблюдава отблизо развитието на трудовия пазар, търсейки сигнали за подобрение на икономиката, чрез които да подкрепи следващите си монетарни ходове.

По-рано от Фед обявиха, че при подобрение на цялостната икономическа обстановка в САЩ ще започнат поетапно ограничаване на месечната си програма за изкупуване на активи в размер на 85 млрд. долара. Икономисти и анализатори отбелязват, че подобен ход може да бъде извършен на заседанието на институцията през септември.

Златото започна доста оптимистично седмицата със скок от 43 долара, или 3,3%. Ръстът беше най-силният в рамките на един ден от края на юни 2012 г. Възходящото движение изстреля цената на благородния метал над границата от 1300 долара за тройунция за първи път в последните пет седмици.

При търговията с други благородни метали цената на медта с доставка през септември губи 0,02 долара, или 0,73%, до 3,16. Червеният метал все пак добавя 1,3 на сто на седмична база.

Платината с доставка през октомври от своя страна поевтинява с 1,75 долара, или 0,12%, до 1 447,65 долара за тройунция, докато цената на паладия с доставка през септември е нагоре с минималните 0,10 долара, или 0,01%, достигайки до 738,60 долара за тройунция.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 08:15 | 14.09.22 г.
fallback