fallback

Суровият петрол поскъпна над брента за първи път от 2010 г.

Спредът между контрактите върху американския суров петрол и конкурентния сорт брент навлезе в низходящ тренд през последните месеци

15:14 | 22.07.13 г.
Автор - снимка
Създател

Цената на търгувания на Лондонската борса петрол сорт брент падна под тази на конкурента WTI за първи път от есента на 2010 г., предава ИТАР–ТАСС.

Към 13:35 часа българско време фючърсите върху американския петрол WTI поскъпнаха до 108,50 долара за барел, докато брентът се търгуваше при 108,45 долара за барел.

"Тръбопроводът, който свързва Кушинг с бреговете на Мексиканския залив, увеличи капацитета си, което би следвало да окаже влияние. Досега в САЩ имаше местно свръхпредлагане", заяви Никола Подлевски, ръководител на аналитичния отдел на брокерската компания Zerich. "В резултат на това цената на петрола в САЩ бе по-ниска, въпреки факта, че качеството на американския суров петрол WTI традиционно се смята за по-високо от това на брента", отбеляза още той.

Въпреки това повечето експерти смятат, че в момента няма логично обяснение за резкия спад на петролните запаси в САЩ от 27,1 млн. барела през последните три седмици.

Спредът между контрактите върху американския суров петрол WTI и търгувания в Лондон конкурентен сорт брент навлезе в низходящ тренд през последните месеци на фона на подобряването на производствената перспектива в Северно море и сигналите за намаляващите запаси в Кушинг, Оклахома – основният разпределителен център на суровината в САЩ.

В началото на юли стана известно, че капацитетът на газопровода Seaway, предоставящ петрол на Средния Запад от рафинериите в Тексас се е увеличил със 150-400 хил. барела на ден. В допълнение на 3 юли TransCanada Corporation обяви завършването на строителството на тръбопровод, който ще доставя ежедневно допълнителни 700 000 барела суров петрол до Кушинг от рафинериите в Тексас.

Очаква се, че новите тръбопроводи ще гарантират растежа на доставките в САЩ и ще намалят риска от рязко увеличение на петролните запаси, дължащо се на технически проблеми.

Експерти очакват инфраструктурните промени да доведат до ръст на потреблението на енергийната суровина в САЩ, което ще покачи и стойността на суровия петрол WTI.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 15:36 | 12.09.22 г.
fallback