fallback

Цената на петрола остава под натиск след покачването на долара

Администрацията за енергийна информация отчете по-голям от очакваното спад на запасите от суровината в САЩ

09:51 | 18.07.13 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Фючърсите върху петрола поевтиняват в електронната търговия в четвъртък с оглед на положителните сигнали от САЩ, които покачиха курса на долара спрямо основните конкуренти.

Цената на търгувания на Нюйоркската борса суров петрол WTI с доставка през август се смъква с 0,20 долара, или 0,19 на сто, до 106,15 долара за барел. В Лондон пък конкурентният сорт брент с доставка през август поевтинява с 0,15 долара, или 0,14%, търгувайки се за 108,52 долара за барел.

Натискът върху стойността на "черното злато" дойде, след като щатският долар подобри позициите си спрямо основните конкурентни валути, пише MarketWatch. Доларовият индекс ICE, който отчита представянето на зелените пари спрямо кошница от шест валути, се покачва до 83,01 пункта спрямо 82,71 в късните часове на търговията в Северна Америка в сряда. Ръстът на американските пари оказва натиск върху деноминираните в долари стоки, правейки ги по-скъпи за притежателите на други валути.

Междувременно щатската Администрация за енергийна информация (EIA) отчете спад на запасите от суров петрол в размер на 6,9 млн. барела за седмицата до 12 юли. За сравнение, анкетираните от Platts експерти предвиждаха средно понижение от 2,5 млн. барела.

Анализаторите от Citi Futures отбелязаха в сряда, че намаляването на доставките на "черно злато" е функция главно на по-големите постъпващи количества и покачването на активността на нефтопреработвателните заводи, което е породено от сезонни фактори. "Капацитетът на производството е на или близо до най-високата си точка за годината", посочиха експертите.

При търговията с други енергийни суровини бензиновите фючърси с доставка през август запазват нивото си, търгувайки се за 3,11 долара за галон. Цената на дизеловото гориво с доставка през август е нагоре с 0,01 долара, или 0,2 на сто, достигайки до 3,08 долара за галон.

Фючърсите върху природния газ с доставка през август от своя страна се задържат на ниво от 3,63 долара за 1 млн. BTU (британски термични единици).

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 04:27 | 04.09.22 г.
fallback