fallback

Петролът поевтинява след данните за запасите в САЩ

Понижението на цената на "черното злато" е подкрепено и от ръста на щатския долар

09:49 | 17.07.13 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Фючърсите върху суровия петрол се търгуват с понижение в сряда на фона на нарастващите запаси и покачването на щатския долар, предава MarketWatch.

Цената на суровия петрол WTI c доставка през август се смъква с 0,42 долара, или 0,40 на сто, до 105,27 долара за барел в електронната търговия.

Стойността на суровината остана под натиск, след като Американския институт по петрола (API) обяви спад в запасите в размер на 2,6 млн. барела за седмицата до 12 юли. За сравнение, анкетираните от Platts експерти очакваха понижение от 2,5 млн. барела.

След оповестяването на данните анализаторите от Citi обявиха резултата като показател, че "всеобщото мнение не е твърде далеч. Въпросът обаче няма да се реши напълно, докато не видим данните на Администрацията за енергийна информация (EIA)", които ще бъдат обявени в 17:30 часа българско време днес.

Пониженията на цената петрола бяха подкрепени също така от подобряването на позициите на американската валута. Доларовият индекс ICE, който отразява представянето на зелените пари в сравнение с кошница от валути, се покачва до 82,658 пункта спрямо 82,599 пункта в късните часове във вторник. Ръстът на щатските пари има тенденцията да намалява цените на деноминираните в долари стоки, правейки ги по-скъпи за притежателите на други валути.

Пазарните участници са притаили дъх в очакване на речта на председателя на Федералния резерв Бен Бернанке пред Камарата на представителите. Изявлението ще се състои в два последователни дни – сряда и четвъртък, като началните часове са 17:00 часа българско време.

В изявление през миналата седмица Бернанке опроверга опасенията на инвеститорите, че Фед ще започне поетапно преустановяване на месечната си програма за изкупуване на активи в размер на 85 млрд. долара. Председателят на Фед увери, че повечето американски централни банкери искат да видят по-ясни сигнали за подобряването на националната икономика преди да предприемат стъпки по ограничаване на стимулите.

При търговията с други енергийни суровини в сряда бензиновите фючърси с доставка през август губят част от спечелените във вторник 3%, поевтинявайки с 1% до 3,10 долара за галон. Цената на дизела с доставка през август пък се понижава с 0,01 долара, или 0,36%, търгувайки се за 3,03 долара за галон.

Стойността на природния газ от своя страна поевтинява с 0,02 долара, или 0,53 на сто, до 3,66 долара за 1 млн. BTU (британски термични единици).

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 19:16 | 13.09.22 г.
fallback