fallback

ЕС въвежда ограничения за използването на биогориво в транспорта

Решението на Комисията по екология към ЕП ще принуди ЕС да положи още усилия за развитието на транспортните средства, задвижвани с електрически двигатели

16:45 | 12.07.13 г.
Автор - снимка
Редактор

Европейският съюз пое по пътя на кардиналното свиване на употребата на биогориво в транспорта, след като Комисията по екология към Европейския парламент гласува за въвеждането на максимална квота от 5,5% за суровината в общия пътен енергиен баланс на общността, съобщи ИТАР-ТАСС, като се позова на европейското издание на Wall Street Journal.

"С 43 гласа "за", 26 "против" и един въздържал се комисията се обяви за въвеждането на ограничение за употребата на биогориво, получавано от хранителни култури", посочва американското издание. "Сега законопроектът влиза за утвърждаване по време на септемврийската сесия на ЕП", се отбелязва в него.

По този начин комисията осъществява обрат в политиката на ЕС за ускорен преход на автотранспорта към алтернативни източници на енергия, твърдят от Wall Street Journal Europe.

"Настоящото решение да бъдат наложени ограничения върху биогоривото принуждава ЕС да положи допълнителни усилия за рзивитие на автомобилния транспорт, базиран върху електрическите двигатели", подчертават оттам.

Ограничението за употребата на биогориво в транспорта е предизвикано от притесненията на ЕС във връзка с бързото повишаване на световните цени на зърнените култури и главно на царевицата, която служи като суровина за получаване на биогориво. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 04:40 | 12.09.22 г.
fallback