fallback

Златото и среброто продължават леко да поскъпват

За сметка на това обаче петролът отстъпи от вчерашния си скок

11:26 | 03.05.13 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Магазин за златни накити в Дубай. Снимка: Getty Images News

В петъчната сутрин цените на петрола леко се понижиха в азиатската  търговия, преди по-късно през деня да бъдат публикувани данните за заетостта в САЩ през април, предаде Bloomberg. Така суровините отново започнаха да отстъпват, след като вчера отчетоха поскъпване.

Американският лек суров петрол с доставка през юни понижи цената си с 0,2% или 26 цента до 93,73 долара за барел в азиатската електронна сесия на Нюйоркската търговска борса. Вчера цената на същите контракти се повиши с над 3 процента, след като  Европейската централна банка (ЕЦБ) понижи основната си лихва до нов исторически минимум, а данните за първичните молби за помощи при безработица в САЩ показаха спад. Петролът поскъпна с 2,96 долара или 3,3 на сто до 93,99 долара за барел - най-голямото  еднодневно покачване на котировките от ноември насам.

Лондонският сорт Брент от Северно море със същия срок на доставка поевтинява с 23 цента до 102,62 долара за барел. 

Нов тласък може да бъде даден в следобедните часове, когато бъдат публикувани американските данни за пазара на труда. Икономистите, анкетирани от Bloomberg, очакват увеличение с 140 000 работни места през април спрямо 88 000 през март. Безработицата се очаква да остане без промяна на ниво от 7,6%.

В допълнение ще бъде публикуван и непроизводственият индекс на Института за управление на доставките (ISM).

"Трудовите данни може да покажат, че пазарът на труда не е толкова слаб, като някои търговци очакват", казва Рик Спунър, анализатор в CMC Markets в Сидни.

Благородните метали продължиха възходящото си движение, което започнаха след намаляването на лихвата от Европейската централна банка в предходния ден. Тройунция злато се търгува за 1475,55 долара, с 0,6% по-висока цена, а среброто спечели 0,9% до 24,05 долара.

"Златото скочи, след като ЕЦБ намали лихвата", пише Лахлан Шоу, анализатор в Commonwealth Bank в Австралия. "Ако икономиката на САЩ покаже повече признаци на подобрение, ние очакваме обаче, че търсенето на златото и цената му ще продължат да отслабват".

На пазара в момента цари такъв песимизъм, какъвто не е наблюдаван от три години насам, след като инвеститорите са се разделили с рекордно количество злато в борсово търгувани фондове. Както става ясно от изследване на Bloomberg, 20 анализатори очакват през следващата седмица падащи цени, докато само деветима са на мнение, че цените ще скочат, а четирима остават неутрални. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 00:44 | 14.09.22 г.
fallback