fallback

Златото се отърси от шока и цената пое нагоре

Заради слухове за извънредна среща на членовете на ОПЕК и цената на петрола се повиши с над 2%

10:31 | 19.04.13 г. 8
Автор - снимка
Създател

Цената на златото отново стана атрактивна за инвеститорите след разпродажбите от началото на седмицата. След четири последователни сесии на спад вчера търговията приключи с повишение за фючърсите върху суровината. През нощта пък поскъпването набра сила и металът се върна на цена над 1 400 долара за тройунция.

Вчера в Ню Йорк златото с доставка през юни поскъпна с 0,7 на сто до 1 392,50 долара за тройунция. В часовете за електронна търговия жълтият метал привлече внимание, поскъпвайки с 1,6 на сто до 1 414 долара за тройунция.

Така златото е с близо 100 долара над удареното в началото на седмицата дъно от 1 322 долара за тройунция. Котировките обаче са доста далеч от нивата отпреди седмица, когато бяха около 1 550 долара.

Днес повишение отбелязва и цената на петрола. В рамките на вчерашната сесия лекият суров петрол, търгуван в САЩ, поскъпна с 1,5 на сто до 88,23 долара за барел. Тази сутрин суровината добавя още 0,75 на сто до 88,64 долара за барел.

Основна причина за поскъпването са спекулациите, че предстои спешна среща на страните-износителки на петрол (ОПЕК), на която да се обсъди рязкото поевтиняване на суровината от последните седмици.

Петролът доказа устойчивостта си в четвъртък на фона на смесените икономически данни от САЩ. Първоначалните молби за помощи на безработни нарастват до 352 000 за миналата седмица спрямо ревизираните 348 000 броя през предходната седмица. Икономистите очакваха броят достигне най-много 355 000. 

Индексът на производствената активност Philly Fed за април отчете ръст до 1,3 пункта спрямо 2 пункта месец по-рано. Икономистите очакваха нарастване до 4 пункта. Общият индекс на икономическите ранни индикатори пък отчете през март първия си спад от август 2012 г.

В четвъртък  венецуелският министър на петрола Рафаел Рамирес заяви пред представители на медиите, че членовете на ОПЕК може да се събират на извънредно заседание, за да обсъдят бързия спад на цените на суровината. Отделно организацията има планирана среща, която ще се състои през май във Виена.

Венецуела е един от членовете на ОПЕК, който приветства високите цени на петрола и може да бъдат засегнат, ако цените паднат под предпочитаното от страната ниво от 100 долара за барел. В Латинска Америка Венецуела е най-големият производител на петрол и се смята от някои експерти за държавата с най-големите запаси в целия свят. ОПЕК представлява страните, които са отговорни за 40% от световния добив на петрол.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 10:09 | 11.09.22 г.
fallback