fallback

Натискът върху цената на златото остава

Във вторник благородният метал поскъпна, но почти целият ръст бе заличен през нощта

08:52 | 17.04.13 г. 1
Автор - снимка
Създател

Натискът върху цената на златото продължава, въпреки че борсовата сесия във вторник донесе глътка въздух на инвеститорите след пропадането от предходните два търговски дни. Вчера котировките се повишиха с 2%, след като в понеделник суровината записа най-кошмарния ден от 80-те години на миналия век досега.

На борсата в Ню Йорк във вторник цената на златото с доставка през юни се повиши с 1,9 на сто до 1 387,40 долара за тройунция. Така бе сложен край на пропадането от петък и понеделник, предизвикало спадове в цената от съответно 4,2 и 9,3 на сто, пише MarketWatch. Общо за двете сесии цената на метала се сви с 200 долара за тройунция.

През нощта обаче стана ясно, че мечките не са отхлабили хватката си и върху цената отново бе оказан натиск. Така към 8:40 часа българско време благородният метал поевтинява с 0,8 на сто спрямо затварянето си от вторник до 1 376 долара за тройунция.

Ръстът на котировките вчера може да се определи като слаб, коментира Ведан Мимани, портфолио мениджър в Atyant Capital Global Opportunities Fund. “Това обаче е типично движение за златото и причина за фразата златото слиза с асансьора, но се качва по стълбите. Ще отнеме време, докато цената се стабилизира и купувачите заемат позиции“, допълва той.

След разпродажбите от края на миналата и началото на тази седмица CME Group, която организира търговията със злато на борсата в Ню Йорк, повиши маржин изискванията за търговия със злато, сребро и други ценни метали. Този ход дойде с цел да се намали краткорсочната волатилност, обяснява Джефри Райт от Global Hunter Securities.

Обезпечението, или самоучастието на инвеститорите при търговията със злато, от днес ще е в размер на 19% от цената на сделката. При среброто маржът се увеличава до 18 на сто.

Вчера цената на среброто се повиши с 1,1 на сто до 23,63 долара за тройунция, след като в понеделник котировките пропаднаха с 11 на сто. Тази нощ обаче почти всичко, спечелено вчера, бе заличено, тъй като среброто поевтинява с 1,25 на сто до 23,34 долара за тройунция.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 17:55 | 06.09.22 г.
fallback