fallback

UBS предрича „силен подем при златото“ през тази година

За разлика от общото схващане очакваме през третото тримесечие световният ръст да изгуби импулс, посочват от банката

18:30 | 25.02.13 г. 3

Дали американската икономика ще подкрепи или ще срине цените на суровините? Това е въпросът, поставен от швейцарската банка UBS в бележка до инвеститорите днес, след като златото и останалите ценни и основни метали се наслаждават на енергично възстановяване, пише в свой коментар MarketWatch.

Цената на априлските фючърси на златото днес се повиши с близо 20 долара за тройунция. Ръстът бе подкрепен отчасти от подема при акциите в световен мащаб, който изглежда ще продължи и днес.

Така че какви са заключенията на UBS? Както обяснява в своя бележка анализаторът Жулиен Гарен, ролята, която американската икономика играе при повлияването на цените на суровините, е деликатен танц. В него при условие, че инвеститорите имат търпение, ще спечелят от златото.

Част от разпродажбата при златото през миналата седмица бе отдадена на протокола от януарското заседание на Федералния резерв на САЩ, който предизвика притеснения, че централната банка може да прекрати по-рано от очакваното програмите си за изкупуване на облигации. Това означава, че вложенията в злато като алтернатива на американския долар, на който се гледа като на уязвим от политиката на стимули на Фед, не са толкова наложителни.

„Възстановяване, водещо до силен ръст на работните места и на неочаквано ускоряване на инфлацията, вероятно ще принуди Фед да приключи с количествените улеснения, а това би се отразило в понижаване на цените на суровините. Като се има предвид обаче високото предразположение на членовете с право на глас във Фед към разхлабената монетарна политика, очакваме те да продължат да печатат пари и през третото тримесечие на 2013 г., когато според нашата стратегия за суровините и за разлика от нашите икономисти очакваме световният ръст да изгуби импулс. Това ще породи силен подем в цената на златото през третото тримесечие“, твърди Гарен.

Силното търсене на суровини в САЩ също осигурява възможност за повишаване на цените им, смята той. Търсенето на алуминий и мед в САЩ представлява около 10% от световното търсене, но като се добавят вложените метали в завършени вносни стоки, достига до 15%. 

Оценки на UBS за миналата година сочат, че САЩ са понижили и своите запаси в двата метала с около 10%. Мори Харис, главен икономист в швейцарската банка, прогнозира възстановяване на запасите през първата половина на 2013 г., което означава, че САЩ може да допринесат за ръста на световното търсене на метали през посочения период с между 1,5% и 2%, което е доста над средните очаквания за ръст от 0,2%.

Гарен подхвърли, че известно увеличаване на запасите би представлявало добра мярка, особено от компании с добри рейтинги на акциите като Rio Tinto, Glencore, Xstrata, Ferrexpo PLC, Kazakhmys и Freeport.

Една-две оптимистични думи от UBS изглеждат съвсем на място днес, когато всички се втурнаха към златото. При това толкова рязко и в противоречие с призива на Citigroup за цените на златото от петък. Тогава от Citigroup стигнаха дотам, че предупредиха за „зимен сън“ при цените на златото, понижавайки и рейтингите на 3 добивни компании.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 00:06 | 14.09.22 г.
fallback