fallback

Цените на петрола без ясна посока в азиатската търговия

Сортът Брент поскъпва с 14 цента, докато лекият американски петрол поевтинява с толкова в началото на новата седмица

10:16 | 18.02.13 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Цените на петрола започнаха новата седмица без ясна посока. Барел (159 литра) от сорта Брент с доставка през април струва 117,80 долара. Това е поскъпване с 14 цента спрямо цената в петък, пише Investing.com.

Цената за барел на лекия американски петрол с доставка през март обаче  отстъпва с толкова цента до 95,72 долара. Лекият спад се обяснява от експерти с разочароващите данни за американската индустрия от петък.

През януари производството на най-голямата в света икономика е отчело неочакван спад от 0,1% след декемврийския ръст от 0,4%. Икономисти очакваха растеж от 0,2% и за януари.

В по-нататъшния ход на търговията се очаква слаб тласък за пазара на петрол. За еврозоната ще бъдат публикувани само няколко икономически данни, а фондовите пазари в САЩ ще останат затворени заради официален празник.

На борсата в САЩ лекият суров петрол поскъпна за цялата минала седмица с 0,1 на сто.

Междувременно Саудитска Арабия и Ирак ограничиха петролния си износ за втори пореден месец през декември. Иракският износ на петрол е паднал с 10% до 2,35 милиона барела на ден през месеца, докато доставките от Саудитска Арабия са се понижили с 1,3% до 7,06 милиона барела на ден. Саудитска Арабия и Ирак са двата най-големи производители в рамките на ОПЕК.

Венецуела, най-големият производител на петрол в Латинска Америка, и Нигерия, най-големият производител в Африка, са увеличили износа си в последния месец на 2012 година. И двете страни са членове на ОПЕК.

Най-малката членка на организацията - Еквадор преизбра Рафаел Кореа за президент през този уикенд. Този резултат може се отрази на цената на петрола в краткосрочен план, тъй като производството на Еквадор е в спад, защото бизнес средата се разглежда като враждебно настроена към чуждестранните компании.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 01:30 | 12.09.22 г.
fallback