fallback

Предлагането на платина е на 13-годишно дъно

Коктейлът от фактори е много добър за цената на металите, които имат индустриално приложение и платината ще е сред победителите, коментира анализатор

16:27 | 05.02.13 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Снимка: Ройтерс

Доставките на платина са се свили до 13-годишно дъно, след като редица мини в Южна Африка – най-големият производител в света – бяха затворени, а продажбите на автомобили достигнаха рекордни нива, съобщава Bloomebrg.

През януари добивът на платина се е понижил с 2,7% до 5,68 млн. тройунции – най-ниското ниво от 2000 г., разкриват данни на Barclays Plc. Британската банка повиши прогнозата си за недостига на благородния метал през 2013 г. 6 пъти, след като базираната в Йоханесбург, Южна Африка, Anglo American Platinum Ltd. обяви, че планира да замрази добива в редица свои мини. В същото време търсенето на платина от страна на производителите на автомобили – най-големите потребители на метала – ще се увеличи с 0,5% през 2013 г., се казва още в изследване на банката.

Инвеститорите също проявяват интерес към платината и я купуват с най-бързи темпове от 3 години.

Цената на платината вече се е повишила с около 10% от началото на годината, след като нарасна със същия процент през 2012 г.

Днес в Лондон платината поскъпна до 1699,68 долара за тройунция. Все пак благородният метал трябва да се повиши с още 35%, за да достигне рекордните 2300 долара за тройунция от март 2008 г.

Металът ще се търгува около 1770 долара за тройунция през четвъртото тримесечие на 2013 г. – най-високото ниво от 2011 г., прогнозират икономисти, участвали в проучване на Bloomberg. Разходите на производителите на автомобили ще се увеличат, тъй като около 53% от доставките на платина се използват за направата на катализатори.

„Доставките са много ограничени и ситуацията е сериозна“, казва Михир Уора, фондов мениджър в Pacific Investment Management Co. „Не само че имаме проблеми с доставките, но може да имаме изненади и при търсенето“, допълва той.

Опасенията за доставките изстреляха цената на платината над тази на златото през януари за първи път от април 2012 г.. Платината беше по-скъпа от златото в периода декември 2008 г. - август 2011 г.

Глобалният добив на платина се свива, след като през януари производството в Южна Африка се понижи с 3,4% до 12-годишно дъно, или 4,11 млн. тройунции, разкриват данни на  Barclays.

Миналата година недостигът на благородния метал достигна 394 хил. тройунции, след като  Impala Platinum Holdings Ltd. затвори мината си в Рустенбург – най-голямата мина за платина в света. Формалната причина беше убийството на стачкуващи работници в комплекса Марикана на Lonmin Plc., извършено от южноафриканската полиция.

През 2012 г. глобалните продажби на коли надхвърлиха 81 млн. за първи път в историята. Те се очаква да се увеличат с 2,5% до 83 млн. през тази година, се посочва в изследване на базираната в Оксфорд, Англия, LMC Automotive Ltd.

Един катализатор за кола съдържа средно около 4 грама (0,13 тройунции) паладий, платина или родий, се казва в документ на Johnson Matthey – компанията, която произвежда 1 от всеки 3 подобни устройства.

„Коктейлът от фактори е много добър за цената на металите, които имат индустриално приложение и платината ще е сред победителите, особено защото фундаментите са толкова благоприятни“, казва Джеймс Полсън, главен инвестиционен стратег на Wells Capital Management. „Икономиката ще е ОК и мисля, че търсенето на платина ще се увеличи“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 16:30 | 11.09.22 г.
fallback