fallback

Цената на петрола продължава да се повишава

Лекият петрол поскъпна до 4-месечен максимум заради добрите икономически данни и напрежението в Египет

22:26 | 29.01.13 г.

Цената на лекия петрол мина достигна 4-месечен максимум в днешната сесия на стоковата борса в Ню Йорк, след като бяха публикувани добри данни за жилищния пазар в САЩ, предаде Bloomberg.

Фючърсите на лекия американски суров петрол със срок на доставка месец март поскъпнаха с 1,13 долара, или 1,2%, до 97,57 долара за барел, като преди това докоснаха ниво от 97,82 долара, което е най-високото от 17 септември 2012 г.

Алан Хербст от Utilis Advisory Group обаче предупреди, че цената на лекия петрол може да се върне към нивото от 95 долара, ако в петък излязат по-лоши от очакваното данни за пазара на труда в САЩ.

В Лондон мартенските контракти на сорта брент поскъпнаха с 53 цента, или 0,5%, до 114,01 долара за барел.

Данните за жилищния пазар в САЩ подкрепиха цената на черното злато в днешната сесия. Цените на еднофамилните жилища в САЩ са регистрирали най-силния си годишен ръст от 2006 г. насам, когато пазарът тръгна надолу заради ипотечната криза.

“В момента оценяваме сериозен икономически оптимизъм”, коментира пред информационната агенция Майк Уитнър от Societe Generale SA в Ню Йорк. “Макроикономическата картина изглежда стабилна и това се отразява добре на търсенето”, допълни той.

“Новините за жилищния пазар, който се възстановява от най-тежката криза от 30-те години насам, са изключително добри. Така започва да се гледа по-оптимистично и на самата икономика”, добави Майкъл Линч, президент на Strategic Energy & Economic Research.

Отделно пазарът оцени положително новината за ръста на потребителското доверие в Германия. Очакванията на института Gfk за доверието на потребителите през февруари бяха повишени, както и оценката за показателя през януари.

Продължават обаче размириците в Египет, които също причиняват напрежение на стоковите борси. Министърът на отбраната на страната предупреди, че политическите размирици могат да доведат до колапс, което породи опасения за доставките на черно злато през Суецкия канал.

През 2011 г. през канала са били доставяни по 2,17 млн. барела петрол на ден, сочат данни на американската Администрация за енергийна информация.

“Геополитическите притеснения стоят зад ценовите ръстове”, коментира Джон Килдъф, партньор в Again Capital LLC. “Ако египетското правителство падне, вероятно ще има опасност за транспорта на нефт, тъй като напрежението в района ще нарасне сериозно”, допълни той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 09:53 | 13.09.22 г.
fallback