fallback

Петролът продължава да пълзи нагоре

Черното злато получава подкрепа от данните за американската икономика и размириците в Египет

09:33 | 29.01.13 г.

Цената на петрола продължава да пълзи нагоре, подкрепена от добри данни за американската икономика.

На борсата в Ню Йорк вчера лекият суров петрол с доставка през март поскъпна с 0,3 на сто до 96,14 долара за барел. Тази сутрин черното злато добавя още 0,5 на сто до 96,94 долара за барел, което е най-високото ниво за последните четири месеца.

В основата на възходящия импулс се оказаха данните за изненадващо високия ръст на поръчките на стоки с дълготрайна употреба през декември. Те са нараснали с 4,6 на сто при очаквания за двойно по-малко повишение.

Като добра новина може да се приемат и данните за планираните продажби на жилища. Индексът на Националната асоциация на агенциите за недвижими имоти е отчел ръст от 7 на сто на годишна база през декември. За месеца обаче е отчетен спад от 4,3 на сто.

До края на седмицата предстоят още важни новини, които могат да предизвикат движение на петролния пазар. Утре се очакват данни за брутния вътрешен продукт на САЩ през последното тримесечие на 2012 година, а в петък излиза статистиката за безработицата през януари.

На настроенията може да се отрази и напрежението в Близкия Изток. В Египет продължават размириците и протестите срещу управляващия Мохамед Мурси. Обявено е извънредно положение в три града в страната, след като сблъсъците взеха над 50 жертви през последните дни.

Тази сутрин петролът сорт брент се търгува с лек ръст спрямо вчера при 113,57 долара за барел. Еврото и доларът пък се разменят по курс 1,3440 EUR/USD.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 09:27 | 09.09.22 г.
fallback