fallback

Най-големият производител на платина в света съкращава 14 хил. служители

Южноафриканската компания Anglo American Platinum закрива четири мини в страната

13:28 | 15.01.13 г. 2
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Една от мините в ЮАР. Снимка: Ройтерс

Най-големият производител в света на скъпоценния метал платина - Anglo American Platinum, ще закрие четири от своите мини в Южна Африка. Южноафриканският концерн ще намали по този начин производството с 400 000 унции годишно. Това съответства на 19% от общото производство, предава DPA.

Решението засяга повече от 14 000 работници. Около една четвърт от работната сила ще бъде съкратена. Въпреки това компанията иска да създаде нови работни места на друго място. Като цяло за групата работят повече от 58 000 души.

Известният и под името Amplats концерн преразгледа своята дейност в продължение на една година и сега представи резултатите от изследването. "Компанията трябва да предприеме значителни и драстични мерки, за да спаси себе си", казва изпълнителният директор Крис Грифит. Цената на акцията на добивния гигант се повиши на борсата в Йоханесбург с около 1%.

Като цяло годишните разходи трябва да бъдат намалени с 3,8 милиарда ранда (327 милиона евро), а инвестициите също ще бъдат съкратени. През 2011 г. печалбата на дружеството спадна с 28% въпреки двуцифрения ръст в продажбите. 2012 г. заплашва дори и със загуба. Минната компания контролира най-малко 40 на сто от световното производство на платина. Повече от половината от годишния обем на добиваната платина се използва за направата на продукти като автомобилни катализатори.

Най-силно засегната ще е мината в Рустенбург с 13 000 работници. Там през миналата година миньорите спираха работа, за да настояват за по-добри условия на труд и по-високи заплати. Anglo American Platinum квалифицира тази стачка като незаконна и междувременно уволни 12 000 от стачкуващите. Протестите са част от трудов спор в много южноафрикански минни компании. В кървавите протести бяха убити 46 души.

Anglo American Platinum принадлежи на концерна Anglo American, който има дял и в производителя на диаманти De Beers. Концернът се бори с редица проблеми, особено в Южна Африка. Междувременно изпълнителният директор Синтия Керъл трябваше да напусне, като бе заменена от Марк Кутифани.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 00:37 | 09.09.22 г.
fallback