fallback

Наркокартел в Мексико печели от добив на въглища

Бизнесът на страховитите Los Zetas в северната част на страната е станал по-печеливш от наркотрафика и проституцията

14:16 | 12.01.13 г. 9
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Los Zetas е най-опасният и най-напредналия организационно и технологично наркокартел в Мексико, според американското правителство, а сега е на път да се превърне и в най-страховитият производител на енергия в страната, пише сайтът Oilprice.com.

През последните три години картелът придоби контрол над региона Коахила в северната част на страната, близо до границата с Тексас. Организацията навлезе тихомълком в областта и чрез заплахи подчини на своето влияние цялата търговия, политика и бизнес. Експанзията не бе предприета, за да разшири операциите на картела, свързани с наркотрафик и проституция, а за да се осигури навлизане в добива на въглища.

Щатът Коахила е богат на такива залежи, които ще донесат на картела повече или по-малко законни приходи. Въглищата се добиват от лошо платени работници или се купуват евтино от малки мини, които са принудени да продават продукцията си на престъпната организация.

Los Zetas впоследствие препродава въглищата на държавна компания с 30 пъти печалба. Бизнесът е толкова успешен, че според бившия управител на Коахила Умберто Морейра е станал по-печеливш за картела от наркотрафика.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 02:39 | 08.09.22 г.
fallback