fallback

Очаква се вносът на петрол в САЩ да намалее силно през следващата година

Предвижда се местното производство на черно злато да нарасне до 8 млн. барела дневно през 2014 г.

09:28 | 09.01.13 г. 1
Автор - снимка
Редактор

Вносът на петрол в САЩ ще се свие до най-ниско ниво от повече от 25 години заради производствения бум в страната и по-слабото търсене, пише FT.

Администрацията за енергийна информация на Щатите прогнозира, че нетният внос на течни горива, суров петрол и петролни продукти ще спадне до около 6 млн. барела на ден през 2014 г., което е най-ниско ниво от 1987 г. и наполовината на пиковите нива, отчетени през 2004 г.

Числата отразяват впечатляващия ръст на производството в страната и разработването на находищата чрез хидравлично разбиване и хоризонтални сондажи в няколко щата. Намаляването на зависимостта на САЩ от вноса все пак ще донесе ползи, тъй като се очаква да повиши устойчивостта на ценови шокове и да се засили създаването на нови работни места в петролната индустрия.

Според прогнозите на американската енергийна администрация цената на лекия суров петрол ще падне до средно 91 долара през 2014 г., докато за сорта брент очакванията са да понижи цената си до средно 99 долара.

Изданието припомня, че производството на американски суров петрол достигна най-ниската си точка през 2008 г. (5 млн. барела дневно), но се покачи до 6,43 млн. барела на ден през миналата година и се очаква през 2014 г. да нарасне почти до 8 млн. барела дневно.

В същото време обаче потреблението намалява. През миналата година потреблението на течни горива се сви до 18,7 млн. барела дневно от 20,7 млн. през 2007 г. Американската енергийна администрация очаква много слаб ръст на потреблението през следващите няколко години, но според прогнозата САЩ ще използват много по-малко горива през 2014 г., отколкото през 2011 г.

Наскоро Международната агенция по енергетика (МАЕ) прогнозира, че до 2020 г. САЩ ще изпреварят Саудитска Арабия и ще станат водещ производител на черно злато в света. Енергийната администрация на страната обаче е предпазлива в прогнозите си, като пояснява, че в петролната индустрия действат фактори, които са трудни за предвиждане.

Анализатори пък предупреждават, че дори и Страната на неограничените възможности да намали зависимостта си от вноса, тя няма да е в състояние да игнорира потенциалната заплаха за световната икономика заради покачванията в цените и прекъсванията на доставките.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 02:23 | 11.09.22 г.
fallback