fallback

Втвърденият тон на Фед вдигна долара и рязко свали цените на златото и среброто

Полемиката за затягане на кранчето за вливане на ликвидност в САЩ разсейва инфлационните очаквания

11:50 | 04.01.13 г. 6
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Американският долар се възползва от втърдения тон на Федералния резерв и поскъпна значително срещу еврото.

Очакванията, че кранчето за вливане на ликвидност във финансовата система ще бъде затегнато, натежаха и на благородните метали, които бързо започнаха да поевтиняват.

Днес еврото отстъпва до 1,30 EUR/USD, губейки 0,35 на сто спрямо вчера. За последните два дни американската валута е поскъпнала с над 2 на сто, след като в сряда двойката дори опита да пробие нивото 1,33 EUR/USD.

По всяка вероятност еврото ще получи подкрепа при дъното от 11 декември – 1,2929 EUR/USD, пише ForexPros. По-сериозна съпротива пък се очаква при 1,3097, смятат анализаторите.

В публикувания вчера доклад от последната среща на ръководителите на Фед за пръв път през последните близо пет години се говори за изтегляне на програмите за стимулиране на пазара. Освен това от него се виждат и опасения, че балансът на централната банка може да надхвърли 4 трлн. долара, с което да се стигне до сериозни заплахи за пазара.

Това е един от страничните ефекти при активната търговия по изкупуване на проблемни ценни книжа от страна на Фед. Сред другите ефекти е очакването за повишаване на инфлацията, което обикновено оказва подкрепа на цената на благородните метали.

Смяната на тона обаче моментално намери отражение при котировките на златото и среброто. Днес цената на златото се понижава с 2 на сто до 1 641 долара за тройунция, а тази на среброто потъва с 4,2 на сто до 29,43 долара за тройунция.

Лекият суров петрол губи 0,9 на сто до 92,12 долара за барел, а брентът се понижава с 0,4 на сто до 111,67 долара за барел.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 06:36 | 12.09.22 г.
fallback