fallback

Медта стигна тримесечен връх

Металът бе подкпрепен от добри данни за китайската икономика

15:18 | 03.01.13 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Цената на медта достигна най-високото си ниво от средата на октомври досега. В основата на поскъпването са обнадеждаващите данни за Китай, които предполагат, че търсенето в страната ще се увеличи.

Това е важен двигател на котировките, тъй като азиатската държава е най-големият потребител на суровината. На страната се пада 40% от глобалното търсене на мед.

Днес медта с доставка през март поскъпва с 0,4 на сто до 3,75 долара за паунд на борсата Comex. По-рано през деня бе достигната най-високата цена от 18 октомври насам – 3,759 долара за паунд.

Добрите новини от Китай включват данни за PMI индекса в сектора на услугите. През декември той е отбелязал трети пореден ръст, достигайки стойност от 56,1 пункта. Това доведе до оптимизъм, че икономиката на страната продължава да се развива със задоволителни темпове.

Поскъпването на суровината все пак остава ограничено заради опасенията, че в САЩ назрява нова криза около съкращаването на държавните разходи и достигането на поредния таван на дълга, пише ForexPros.

В днешния ден цената на златото се понижава с 0,6 на сто до 1 680 долара за тройунция, а среброто поевтинява с 0,4 на сто до 30,88 долара за тройунция.

Еврото пък продължава да губи позиции срещу долара и вече е под нивото си от края на 2012 година. Към 15:00 часа българско време едно евро се разменя за 1,3098 долара.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 16:54 | 12.09.22 г.
fallback