fallback

ОПЕК с рекордни нетни приходи от продажби на петрол

Държавите от организацията са реализирали над 1 трлн. долара приходи от продажби на черно злато

15:53 | 31.12.12 г. 2

Рекордни нетни приходи от продажба на петрол реализираха държавите-членки в Организацията на страните-износителки на петрол (ОПЕК), предаде CNN. Постъпленията възлизат на над 1 трлн. долара, въпреки слабия икономически растеж в световен мащаб.

Това със сигурност ще осигури свежи капитали на някои от най-големите държавни инвестиционни фондове.

Рекордните цени на нефта през годината, които се задържаха на нива над 100 долара, в комбинация със засиленото производство, са основната причина за по-високите приходи, посочват от американската администрация за енергийна информация.

По нейни оценки постъпленията са с 2,5% повече спрямо тези от 2012 г. За сравнение, допреди 10 години държавите-членки на ОПЕК реализираха нетни приходи от продажбите на петрол под 200 млрд. долара.

Постъпленията обаче са неравномерно разпределени между държавите от организацията, която контролира около 40% от световните петролни доставки. Заради наложените икономически санкции малък дял от тях ще отиде в Иран, докато по-голямата част ще бъдат преразпределени към Саудитска Арабия, Ирак, Кувейт и Обединените арабски емирства (ОАЕ).

През 2012 г. са се възстановили и доходите от продажби на петрол в Либия, след като производството на черно злато силно пострада от гражданската война през 2011 г.

Средствата ще укрепят финансите на ОПЕК, особено след като някои страни от Близкия изток вдигнаха социалните разходи от началото на Арабската пролет.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 19:29 | 11.09.22 г.
fallback