fallback

Цената на желязото скочи с 60% за 4 месеца

Добивът на желязна руд се приема като показател за индустриалната активност в Китай

22:42 | 27.12.12 г.

Желязна мина в Индия. Снимка: Ройтерс

Цената на желязото се повиши с 60% за 4 месеца и това накара най-големите в света миннодобивни компании да съживят мултимилиардни планове за експанзия, които бяха замразени през септември, когато стойността на метала претърпя рязък спад, съобщава Financial Times.

Съобщението на австралийската миннодобивна компания Fortescue Metals Group бележи рязък обрат от песимизма, който обхвана пазарите преди едва 4 месеца, когато решението й да ограничи капиталовите разходи беше прието като сигнал, че супер цикълът при суровините, стимулиран от индустриализацията и урбанизацията е Китай е приключил.

Компанията, основана от милиардерът Андрю Форест, обяви в четвъртък, че ще възобнови работа през януари, за да утрои добива на желязо чрез план за експанзия, възлизащ на 9 млрд. долара.

Добивът на желязна руда, от която се произвежда стомана, се приема като показател за индустриалната активност в Китай, където се доставя повече от половината от добития в световен мащаб метал. Суровината е ключова за доходността на огромните миннодобивни групи и най-големите стоманопроизводители в света, включително ArcelorMittal и китайската Baosteel.

Колин Фентън, директор за търговията със суровини на JPMorgan в Ню Йорк предупреждава, че е станало модерно да се предрича края на супер цикъла.

Той изтъква, че тези, които прогнозират края на супер цикъла, бъркат временния спад в потреблението, свързан с по-краткия бизнес цикъл, с „края на многодесетилетния инвестиционен бум“ в добива на суровини.

Fortescue Metals Group е четвъртата по големина миннодобивна компания в света след бразилската Vale, Rio Tinto и BHP Billiton.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 02:24 | 04.09.22 г.
fallback