fallback

Спекулациите за скорошно бюджетно споразумение в САЩ подкрепиха петрола

Златото също поскъпна, след като стана ясно, че производственият сектор в региона на Ню Йорк се е свил през декемеври

22:31 | 17.12.12 г.

Спекулациите за скорошно споразумение по бюджетните преговори в САЩ подкрепиха цената на петрола.

В края на сесията на борсата в Ню Йорк фючърсите на лекия американски суров петрол със срок на доставка месец януари поскъпнаха с 47 цента, или 0,5%, до 87,2 долара за барел.

В Лондон февруарските контракти на сорта брент поевтиняха с 20 цента до 107,98 долара за барел.

Оптимизмът на инвеститорите в САЩ се повиши, след като през председателят на Камарата на представителите Джон Бейнър отстъпи от твърдата позиция на републиканците и предложи да бъдат увеличени данъците върху доходите на американците над 1 млн. долара годишно.

В замяна обаче републиканците настояват за по-сериозно орязване на публичните разходи, включително харчовете за федералните здравни програми, с което поне засега президентът на САЩ Барак Обама не е съгласен.

Въпреки, че все още няма постигнати ясни договорки, пробивът е чувствителен и полага основите на един по-конструктивен бюджетен диалог, който със сигурност ще продължи през 2013 г.

“Има известен прогрес, след като Бейнър заговори за повишаване на данъците”, коментира пред Bloomberg Джон Килдъф, партньор в Again Capital LLC, хедж фонд, фокусиран върху енергийните продукти.

“Изглежда се приближаваме към решение и това помага за стабилизирането на пазара”, допълни той.

Днес се проведе нова среща между Обама и Бейнър, след която стана ясно, че американският президент може и да размисли за социалните разходи и да предприеме мерки за тяхното занижаване.

Същевременно на стоковата борса в Ню Йорк цената на златото се повиши с 1,2 долара, или 0,1%, до 1 698,2 долара за тройунция. Благородният метал се отлепи от интрадневните дъна, след като стана ясно, че производственият сектор в региона на Ню Йорк се е свил през декемеври.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 18:58 | 11.09.22 г.
fallback