fallback

Производствените данни от САЩ и Китай подкрепиха цената на петрола

Инвеститорите остават предпазливи заради продължаващите бюджетни преговори в САЩ

22:28 | 14.12.12 г. 4

Добрите данни за производствения сектор в САЩ и Китай подкрепиха цената на петрола в днешната сесия на стоковата борса в Ню Йорк.

В края на търговията фючърсите на лекия американски суров петрол със срок на доставка месец януари поскъпнаха с 84 цента, или1%, до 86,73 долара за барел. За цялата седмица цената на лекия петрол добави 0,9%.

В Лондон януарските контракти на сорта брент, които изтичат днес, добавиха 1,24 долара, или 1,1%, до 109,15 долара за барел. По-активно търгуваните февруарски контракти поскъпнаха с 1,47 долара до 107,93 долара за барел.

“Последните макроикономически данни от САЩ предполагат, че страната не е в рецесия, което може да благоприятства по-засиленото търсене на петрол”, коментира пред агенция Bloomberg Майкъл Линч, президент на Strategic Energy & Economic Research.

“Данните за производствения сектор възраждат надеждите, че Китай ще остане един от основните компоненти за по-засилено търсене на нефт догодина”, допълни той.

Международната агенция по енергетиката прогнозира, че през сегашното тримесечие Китай ще потребява по 9,9 млн. барела черно злато дневно, което е със 115 хил. барела повече от предишната прогноза на агенцията.

Движенията на долара на валутните пазари също подкрепиха цената на петрола, след като зелените пари отслабнаха спрямо еврото заради напредъка в Европа по създаването на банковия съюз.

Инвеститорите обаче остават предпазливи заради продължаващите бюджетни преговори в САЩ.

Същевременно продължаващото насилие в Сирия отново възроди опасенията за редовността на петролните доставки от Близкия Изток. Съобщенията, че САЩ може да засилят намесата си в конфликта може да постави допълнителни геополитически рискове пред пазара на черно злато, коментира за MarketWatch Фил Флин, пазарен анализатор от Price Futures Group.

Цената на златото остана почти без промяна в днешната сесия на стоковата борса в Ню Йорк, но регистрира лек спад от 0,5% за седмицата.

Фючърсите на благородния метал със срок на доставка месец февруари добавиха скромните 20 цента до 1 697 долара, като днес се търгуваха в рейндж от 1 694 до 1 701,9 долара за тройунция.

Инвеститорите се отдръпват от златото заради предстоящите празници. Пазарните участници освен това изчакват развоя на събитията около бюджетните преговори в САЩ.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 07:31 | 06.09.22 г.
fallback