fallback

ОПЕК запазва квотите за добив на петрол без промяна

Високите цени осигуряват на страните от ОПЕК над 1 трлн. долара годишни приходи за втора поредна година

14:14 | 12.12.12 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Нефтена сонда в Северна Дакота. Снимка: Ройтерс

Повечето членове на Организацията на страните износителки на петрол (ОПЕК) заявиха, че ще запазят квотите си за добив без промяна, съобщава Bloomberg.

Групата се среща днес във Виена, където министрите на петрола на 12-те страни се опитват да изберат нов генерален секретар на организацията.

Въпреки че според анализите на ОПЕК страните от картела добиват повече петрол, отколкото е необходимо, Саудитска Арабия, Ирак, Иран, Обединените Арабски Емирства (ОАЕ), Ангола, Еквадор и Либия изтъкват, че търсенето и предлагането са приблизително балансирани. Това предполага, че групата ще се придържа към официално заложената квота за добив от 30 мил. барела на ден.

Петролът от сорта Брент се приближава до рекордна годишна цена от 111,78 долара за барел.

„Те са щастливи със сегашните цени“, казва Бил Фарен-Прайс, изпълнителен директор на  Petroleum Policy Intelligence, който коректно предвиди последната промяна на квотата на ОПЕК през 2011 г.

„Те не искат да си играят с нови квоти за момента и вероятно ще продължат с настоящата политика на неформални корекции на добива“, допълва той.

Високите цени осигуряват на страните от ОПЕК над 1 трлн. долара годишни приходи за втора поредна година. Тенденцията се отразява положително и на петролни компании, като Royal Dutch Shell Plc и Chevron Corp.

Петролните фючърси за сорта Брент се търгуват при цена от близо 108 долара за барел, но поевтиняха с 16% от рекордните за годината нива поради опасения, че Европа няма да успее да се справи с дълговата криза и че това ще засегне глобалното възстановяване в момент, когато добивът на петрол в страни извън ОПЕК нараства.

През последните години САЩ преживяват енергийна революция заради добива на природен газ и нефт от шисти.

Иран, който обвинява Саудитска Арабия за това, че по-рано тази година е заграбила пазарен дял за сметка на ислямската република поради наложените от САЩ санкции, е съгласен, че настоящите цени са адекватни

„Пазарната ситуация е добра“, коментира иранският министър на петрола Ростам Куасеми.  „Цената е ОК за момента – не прекалено висока, но ОК.“

Саудитският петролен министър Али Ал-Наими все още не е коментирал политиката на ОПЕК след пристигането си във Виена.

„Цените са добри и клиентите са доволни“, заяви Ал-Наими в Доха на 7 декември.„Доставките също са достатъчни“.

Добивът на петрол в САЩ ще нарасне с 640 хил. барела на ден до 7,1 млн. барела през следващата година – най-високото ниво от 1992 г., съобщи щатското енергийно министерство във вторник. През последните месеци Саудитска Арабия едностранно ограничи добива до 13-месечно дъно от 9,67 млн. барела на ден.

Дванадесетте страни-членки на OPEC са Алжир, Ангола, Еквадор, Иран, Ирак, Кувейт, Либия, Нигерия, Катар, Саудитска Арабия, Обединените Арабски Емирства и Венецуела.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 15:27 | 10.09.22 г.
fallback