fallback

Цената на петрола със слаби движения преди изборите в САЩ

Силният долар на валутните пазари и свръхпроизводството на петрол в САЩ ограничиха ръстовете

22:49 | 05.11.12 г. 2

В навечерието на президентските избори в САЩ цената на лекия петрол отбеляза слаби движения по време на сесията на стоковата борса в Ню Йорк, предаде Bloomberg.

В края на редовната сесия фючърсите на лекия американски суров петрол със срок на доставка месец декември добавиха 79 цента до 85,65 долара за барел, след като в петък цената се понижи до 84,86 долара за барел, което е най-ниско ниво от началото на юли.

В Лондон декемврийските контракти на сорта брент поскъпнаха с 48 цента, или 0,5%, до 106,16 долара за барел.

Резултатите от социологическо проучване в САЩ, проведено от Pew Research Center в периода 31 октомври – 3 ноември, показват, че сегашният президент Барак Обама има минимална преднина пред опонента му Мит Ромни (48% срещу 45%).

Анкетите на NBC News и Wall Street Journal, както и на ABC News и Washington Post, също показват, че Обама има малка преднина пред Ромни, което прави почти невъзможно да бъде прогнозиран изходът от утрешните президентски избори.

“Инвеститорите искат да видят какво ще се случи утре, преди да вземат някакви сериозни решения на пазара”, коментира за агенцията Майкъл Линч, президент на Strategic Energy & Economic Research.

Ръстът на цените на петрола остава ограничен заради свръхпроизводството в САЩ, което се отчита в последните месеци. От януари 2009 г. производството на черно злато в страната е нараснало с 36 на сто. За седмицата, приключила на 26 октомври, са били произвеждани средно по 6,67 млн. барела дневно – най-високо ниво от 1995 г.

Допълнително силният долар на валутните пазари оказва натиск върху цените на нефта. Днес еврото пропадна до близо двумесечно дъно спрямо американската валута, като се търгуваше на ниво от 1,2785 долара за 1 евро заради опасенията за Гърция.

Тази седмица гръцкият парламент трябва да гласува бюджета, както и мерките за икономии, които правителството на страната трябва да изпълнява през следващите 2 години.

Има риск обаче проектозаконите да не бъдат приети от депутатите в Атина, което поставя под въпрос следващия транш от спасителната помощ за страната. Това засилва опасността Гърция да остане без пари съвсем скоро и да обяви фалит, което вероятно ще я принуди да се раздели с еврозоната.

Същевременно на стоковата борса в Ню Йорк цената на златото частично се възстанови след тежките загуби от петъчната сесия заради сигурността, която търсят инвеститорите преди ключовия вот в САЩ.

В края на сесията фючърсите на благородния метал със срок на доставка месец декември поскъпнаха с 8 долара до 1 683,2 долара за тройунция.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 18:02 | 13.09.22 г.
fallback