fallback

Цената на петрола се понижи за пета поредна сесия

Резервите от черно злато в САЩ са на най-високо ниво, откакто се води статистика

22:35 | 24.10.12 г. 2

Цената на петрола се понижи за пета поредна сесия, след като американското енергийно министерство обяви данните за запасите от суров нефт в страната, предаде Bloomberg.

В края на сесията на стоковата борса в Ню Йорк фючърсите на лекия американски суров петрол със срок на доставка месец декември поевтиняха с 94 цента, или 1,1%, до 85,73 долара за барел.

Това е най-дългият период на спад на цената на черното злато, регистриран от пет месеца.

Декемврийските контракти на сорта брент поевтиняха с 40 цента, или 0,4%, до 107,85 долара за барел на борсата в Лондон.

Днес американското енергийно министерство съобщи, че запасите от петрол в САЩ през миналата седмица са нараснали с близо 6 на сто до 375,1 млн. барела, което е най-високо ниво от 20 юли.

Петролните резерви на САЩ освен това са и най-големите за този период на годината, отчитани откакто правителството е започнало да води статистика през 1982 г.

За седма поредна седмица се отчита ръст в производството на петрол в САЩ, като добивите достигнаха 6,61 млн. барела дневно, което е 17-годишен максимум. В тази връзка експерти прогнозираха, че страната е на път да стане най-големият производител на петрол в света.

За четвърта поредна седмица се отчита повишение и на вноса на черно злато в Щатите на фона на спадащото потребление на горива заради навлизането в неактивния шофьорски сезон.

Пазарните участници се повлияха и от не особено оптимистичните данни от Европа днес. Производството и секторът на услугите на Стария континент продължават да се свиват, а бизнес климатът в Германия се е влошил за шести пореден месец.

С понижение приключи и цената на златото в днешната сесия. Фючърсите на благородния метал със срок на доставка месец декември поевтиняха със 7,8 долара, или 0,5%, до 1 701,6 долара за тройунция.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 17:21 | 11.09.22 г.
fallback