fallback

Цената на лекия петрол се смъкна близо до 90 долара

Силният долр и по-лошите от очакваното корпоративни финансови резултати натискат надолу цената на черното злато

22:12 | 19.10.12 г. 3

Цената на петрола се понижи до най-ниското ниво от 2 седмици заради по-лошите от очакваното корпоративни финансови резултати, които отразяват влошената икономика, предаде Bloomberg.

В края на сесията на стоковата борса в Ню Йорк фючърсите на лекия американски суров петрол със срок на доставка месец ноември поевтиняха с 2,05 долара, или 2,2%, до 90,05 долара за барел.

Преди това цената на лекия петрол достигна интрадневно дъно от 89,93 долара за барел.

В Лондон ноемврийските контракти на сорта брент поевтиняха с 1,6 долара, или 1,4%, до 110,82 долара за барел.

“По-слабите печалби правят пазарните участници по-нервни за състоянието на глобалната икономика, което се отразява и на прогнозите за търсенето на петрол”, коментира Майкъл Линч, президент на Strategic Energy & Economic Research.

Той допълни, че допълнителен натиск върху цената оказват силният долар и поевтиняващите акции на фондовите борси.

През седмицата стана ясно, че запасите на САЩ от суров нефт са се увеличили до двумесечен максимум, след като производството е нараснало до 17-годишен връх, припомня информационната агенция.

Същевременно търсенето на горива в страната е намаляло с над 6% през септември спрямо август, след като приближава края на активния шофьорски сезон.

Инвеститорите ще насочат вниманието си към данните за пазара на имоти в Щатите, които ще излязат през следващата седмица. Те ще покажат не само в какво състояние е жилищният пазар в Страната на неограничените възможности, но и състоянието на американската икономика към момента.

Същевременно на стоковата борса в Ню Йорк цената на златото също падна заради по-лошите финансови отчети.

Фючърсите на благородния метал със срок на доставка месец декември поевтиняха с 20,7 долара, или 1,2%, до 1 724 долара за тройунция.

Анализатори прогнозират, че цената на златото ще се смъкне към границата от 1 700 долара изключително бързо.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 17:21 | 11.09.22 г.
fallback