fallback

Цената на петрола се оттласна от двумесечното дъно

Ръстът беше подкрепен от отслабения долар и напрежението в Близкия Изток

22:26 | 04.10.12 г.

Цената на петрола се оттласна от двумесечното дъно, след като на валутните пазари еврото достигна двуседмичен максимум срещу долара, предаде Bloomberg.

Междувременно напрежението в държавите от Близкия Изток отново възроди опасенията, че може да се стигне до прекъсване на доставките на черно злато.

В края на сесията на стоковата борса в Ню Йорк фючърсите на лекия американски суров петрол със срок на доставка месец ноември поскъпнаха с 3,57 долара, или 4,1%, до 91,71 долара за барел.

В Лондон ноемврийските контракти на сорта брент добавиха 3,62 долара за барел, или 3,3%, като достигнаха 111,79 долара за барел.

“Еврото демонстрира сила срещу долара и това подкрепи повишението на цените на петрола”, коментира за агенцията Адисън Армстронг, директор пазарни проучвания в Tradition Energy.

По думите на анализатора отслабеният долар и засилването на напрежението в близкия изток имат комбиниран ефект върху цената на нефта.

На валутните пазари единната валута поскъпна до над 1,30 долара за 1 евро, което е най-високо ниво от 21 септември, след като председателят на Европейската централна банка (ЕЦБ) Марио Драги обяви, че институцията е готова да започне да изкупува държавни ценни книжа.

Междувременно парламентът в Турция даде мандат на правителството да започне военни действия в Сирия, след като вчера смъртоносна бомба уби петима души в турско погранично градче.

Случаят засили опасенията, че и Турция ще бъде въвлечена в гражданската война в Сирия.

Анкара по принцип подкрепя бунтовниците, които искат да отстранят сирийския президент Башар ал-Асад и им позволява да използват бази на нейна територия. Ситуацията обаче възроди опасенията, че може да бъде увредена ключова инфраструктура за доставка на петрол.

При сегашните ценови нива обаче е малко вероятно президентът на САЩ Барак Обама да разпореди да бъде освободен част от стратегическия петролен резерв на страната.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 09:34 | 01.09.22 г.
fallback