fallback

Прогнозите за петролните резерви в САЩ натиснаха цената на черното злато

Напрежението в Близкия Изток ограничава понижението на цената на нефта

22:41 | 25.09.12 г.

Цената на петрола отстъпи в днешната сесия на стоковата борса в Ню Йорк заради спекулациите за ръст на резервите от черно злато на САЩ, предаде Bloomberg.

В края на сесията фючърсите на лекия американски суров петрол със срок на доставка месец ноември поевтиняха с 56 цента, или 0,6%, до 91,37 долара за барел. По-рано цената се повиши до малко над 93 долара, предаде Bloomberg.

Ноемврийските контракти на сорта брент поскъпнаха с минималния 1 цент до 109,82 долара за барел в Лондон.

Анализатори очакват данните на американското енергийно министерство, които ще бъдат оповестени утре, да покажат, че запасите от суров петрол в Щатите са се увеличили с близо 2 млн. барела до 369,5 млн. барела през миналата седмица.

“Пазарните участници очакват запасите да растат, затова никой не иска да купува петрол в момента”, коментира пред агенцията Бил Барух, старши стратег от Iitrader.com в Чикаго.

“Очакванията за ръст на петролните резерви са достатъчни, за да натиснат поне малко цената на нефта”, допълни Тим Еванс, анализатор от Citi Futures Perspective. Той пояснява, че ефектът е най-видим при търговията с лекия суров петрол, при който се наблюдават свръхдоставки.

Регистрираните понижения обаче остават силно ограничени заради напрежението в Близкия Изток и опасността от израелска атака над Иран. Вчера в интервю за CNN иранският президент Махмуд Ахмадинеджад каза, че страната му ще се защитава, ако Израел я атакува.

Евентуална война, която да бъде поведена от Израел, би била подкрепена от САЩ, посочи още Ахмадинеджад.

Същевременно цената на златото леко се повиши на стоковата борса в Ню Йорк, като намери подкрепа от данните за ръста на потребителското доверие в САЩ до седеммесечен максимум през септември.

В края на сесията фючърсите на благородния метал със срок на доставка месец декември поскъпнаха с 1,8 долара, или 0,1%, до 1 766,4 долара за тройунция, като по-рано цената докосна ниво от 1 777,9 долара за тройунция.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 17:59 | 13.09.22 г.
fallback